Parkiranje ispod obeliska: Nova podzemna garaža u Beogradu biće građena kod Brankovog mosta

23.02.2021

17:36 >> 12:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Na pet podzemnih etaža, organizovanih u deset polunivoa, ukupne površine 13.412 kvadratnih metara, moći će da se parkira 384 vozila

Parkiranje ispod obeliska: Nova podzemna garaža u Beogradu biće građena kod Brankovog mosta
Copyright Pixabay/ Michael Gaida

Beograd bi uskoro mogao da dobije još jednu podzemnu javnu garažu i to kod Brankovog mosta.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je nedavno javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju podzemne javne garaže između Fruškogorske i Brankove ulice.

Kako se u projektu navodi, planirana je transformacija postojeće zelene površine sa Obeliskom uz Brankov most, u reprezentativan javni prostor na ulazu u grad – višespratni objekat javne namene i trg sa elementima parkovskog uređenja, ispod kojih je planirana javna višeetažna podzemna garaža.

Takođe, u planu je i izgradnja pet podzemnih etaža, organizovanih u 10 polunivoa. Kapacitet garaže je 384 parking-mesta, ukupne površine 13.412 kvadratnih metara. Kako se navodi, pored površina za parkiranje putničkih vozila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje minimum 20 bicikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije.

Površina u okviru granice urbanističkog projekta iznosi 7.232 kvadratnih metara, a planirana je gradnja podzemne javne garaže, objekta u zoni javnog interesa (centralni sadržaji i pristup javnoj podzemnoj garaži) i trga sa elementima parkovskog uređenja.

– Realizacijom planiranih namena, blok će se transformisati u atraktivan i vizuelno prepoznatljiv gradski reper na specifičnoj lokaciji, u skladu sa važećim PDR Kosančićevog venca. U okviru površina ostalih namena, u bloku se zadržavaju tri postojeća stambena objekta, na pripadajućim parcelama – navodi se u projektu, prenosi ekapija.

Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat

Planirana je fazna realizacija predmetne lokacije. U prvoj fazi gradiće se podzemna garaža, u fazi 2a trg/park, a u fazi 2b objekat u zoni javnog interesa. U trećoj fazi planirana je gradnja platoa.

Planom su predviđena dva kolska pristupa garaži, po principu ulaz/izlaz, direktno sa obodnih saobraćajnica – iz Fruškogorske i Brankove ulice. Pešački pristupi garaži ostvareni su u sklopu javnih površina na krovu garaže u skladu sa dominantnim pešačkim tokovima u okruženju.

– Krov garaže parterno i funkcionalno urediti kao zelenu površinu, u koju je na adekvatan način potrebno uklopiti postojeći spomenik – Obelisk. Minimalni procenat zelenih površina je 40%. Planirano je popločavanje, ozelenjavanje, osvetljenje, i opremanje elementima urbanog mobilijara – navodi se.

Pročitajte još:

Objašnjeno je i da, s obzirom na to da se planira javna garaža koja generiše određene tokove ka i od garaže u samoj i okolnim ulicama, predviđena je rekonstrukcija raskrsnice ulica Pop Lukine i Fruškogorske.

Prizemlje objekta sa ulazom za pešake, biletarnicom i stepeništem je projektovano u duhu savremene arhitekture, svedene forme sa akcentom na upotrebljene materijale i detalje, tako da se objekat sjedinjuje sa okolnim zelenilom i planiranim uređenjem budućeg trga. Kako je na tom mestu planiran budući objekat orijentacione spratnosti P+5 (prizemlje + pet spratova), planirano je da se ovaj deo prizemlja uklopi u budući koncept i izgled novoplaniranog objekta.

Na nivou prizemlja se nalazi dvosmerna rampa za pristup vozila iz Fruškogorske ulice, a ujedno na ovom nivou je plato za pristup korisnika garaže, prodaja karata, stepenište S2 i S3 i liftovi kao i stepenište za vatrogasni pristup objektu.

Kancelarije, dvosmerne rampe, deo za parkiranje bicikala

Polunivo -1 – Na ovoj etaži se nalaze službene kancelarije, toaleti za posetioce, deo za parkiranje bicikala kao i dvosmerna rampa koje povezuju ovaj nivo sa ulicom Fruškogorska i dve jednosmerne rampe za nivo -1.5. Takođe na ovom nivou su rampe za kontrolu pristupa, tehničke prostorije, kao i stepeništa S2 i S3 i stepenište za vatrogasni pristup.

Polunivo -1.5 – Na ovoj etaži se nalazi 30 parking-mesta od kojih je 4 za osobe sa invaliditetom. Stepeništa S1, S2 i S3 sa liftom i stepenište za vatrogasni pristup. Stepeništa S1 imaju direktan pristup sa terena na ovaj nivo. Na ovoj etaži su 4 jednosmerne rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima-1 i -2.

Polunivo -2 – Na ovoj etaži se nalazi 22 parking-mesta, stepeništa S1,S2 i S3 i stepenište za vatrogasni pristup. Tehničke prostorije kao i 4 jednosmerne rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -1.5 i -2.5.

Polunivo -2.5 – Na ovoj etaži se nalazi 40 parking-mesta od kojih je 4 za osobe sa invaliditetom i 5 za električna vozila. Stepeništa, S1, S2 i S3 sa liftom i stepenište za vatrogasni pristup. Na ovoj etaži su 4 jednosmerne rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -2 i -3.

Polunivo -3 – Na ovoj etaži se nalazi ulaz/izlaz iz Brankove ulice kao i rampa za kontrolu pristupa. Na ovom nivou je 40 parking-mesta stepenište S1, S2 i S3 i stepenište za vatrogasni pristup, kao i 4 jednosmerne rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -2.5 i -3.5.

Polunivo -3.5 – Na ovoj etaži se nalazi 54 parking-mesta od kojih je 4 za osobe sa invaliditetom. Stepeništa, S1, S2 i S3 sa liftom i stepenište za vatrogasni pristup. Na ovoj etaži su 4 jednosmerne rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -3 i -4.

Polunivo -4 – Na ovoj etaži se nalazi 44 parking-mesta, stepeništa S1, S2 i S3 i stepenište za vatrogasni pristup. Tehničke prostorije kao i 4 jednosmerne rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -3.5 i -4.5.

Polunivo -4.5 – Na ovoj etaži se nalazi 54 parking-mesta od kojih je 4 za osobe sa invaliditetom. Stepeništa, S1, S2 i S3 sa liftom i stepenište za vatrogasni pristup. Na ovoj etaži su 4 rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -4 i -5.

Polunivo -5 – Na ovoj etaži se nalazi 44 parking-mesta, stepeništa S1, S2 i S3 i stepenište za vatrogasni pristup. Tehničke prostorije kao i 4 rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoima -4.5 i -5.5.

Polunivo -5.5 – Na ovoj etaži se nalazi 56 parking-mesta od kojih je 4 za osobe sa invaliditetom. Stepeništa, S1, S2 i S3 sa liftom i stepenište za vatrogasni pristup. Na ovoj etaži su 2 rampe koje povezuju ovaj nivo sa nivoom -5.

Investitor je Grad Beograd, finansijer CSI Parking Investment DOO, a nosilac izrade urbanističkog projekta Centar za planiranje urbanog razvoja CEP. Javna prezentacija urbanističkog projekta trajaće do 9. marta 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike