Imate "viška" telefon ili tablet? Sada ih možete pokloniti onima kojima su najpotrebniji

24.02.2021

06:54 >> 19:06

0

Autor: Jovana Vrećo

Pokretač velike humanitarne akcije, koja se širi Srbijom, Milica Batričević za 24sedam ističe da je pandemija prebacila život u digitalnu sferu, pa tako i

Imate "viška" telefon ili tablet? Sada ih možete pokloniti onima kojima su najpotrebniji
Copyright Pixabay/ Nadine Doerlé

Za sve učenike koji nemaju mogućnost da redovno prate onlajn nastavu ili komuniciraju sa svojim drugarima, organizovana je humanitarna akcija „Vršnjaci vršnjacima: onlajn digitalne klupe“, gde svi koji imaju očuvane pametne telefone i tablete, a više ih ne koriste, mogu da ih doniraju i tako pomognu nekom mališanu širom Srbije.

Pokretač ove akcije Milica Batričević za 24sedam isitče da je pandemija život prebacila u onlajn, odnosno digitalnu sferu, pa tako i samo sprovođenje nastave, ali i socijalni život.

– Došli smo na ideju uvidevši koliko je veliki problem što mnoga deca nemaju adekvatne uređaje, a tako ni kvalitetan pristup nastavi, ali i druženju – objašnjava naša sagovornica.

 

Facebook

Istraživanje otkrilo problem

Naime, kako navodi Batričevićeva, istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete, na uzorku od 14.715 nastavnika, stručnih saradnika i direktora, pokazalo je da su među glavnim problemima sa kojima su se nastavnici suočavali prilikom realizovanja učenja na daljinu dostupnost resursa i tehnologija učenicima, kao i samim nastavnicima.

Dodaje da je slične podatke pokazalo i istraživanje Unije srednjoškolaca Srbije, prema kojem 37 odsto srednjoškolaca deli računar sa ukućanima, dok 14,7 odsto njih uopšte nema pristup računaru, uključujući telefone i tablete.

“Pametan” telefon

Naša sagovornica ističe da je prvenstveno važno da telefon bude očuvan, ali i funkcionalan.

– Neophodno je naravno da bude “pametan”, kako bi služio svrsi, odnosno da deca mogu da pristupaju svim neophodnim aplikacijama, ali i komuniciraju sa vršnjacima – objašnjava Batričevićeva.

– Neke organizacije su na lokalnom nivou radile akcije ovog tipa, ali smo mi odlučili da napravimo nacionalnu i da tu spojimo različite aktere: Uniju srednjoškolaca, Uniju sindikata prosvetnih radnika, ali i same organizacije, sve od Subotice do Vranja – ukazuje ona i dodaje:

– Za sada znamo da na jugu Srbije ima najviše potrebe za ovakvom vrstom akcije.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, više od 20 organizacija pokriva isto toliko mesta širom Srbije, a akciju podržava Unija sindikata prosvetnih radnika i Unija srednjoškolaca Srbije koja će pomoći u tome da uređaji stignu do onih kojima su najpotrebniji.

Akcija traje do 3. marta ove godine, a mapa mesta na kojima mogu da se ostave uređaji nalazi se OVDE.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike