Ništa od zatvaranja Prirodnjačkog muzeja: Na sastanku u Ministarstvu kulture razvejane sve sumnje

25.02.2021

13:40 >> 09:12

0

Lažna je vest da će Prirodnjački muzej izgubiti dosadašnji status samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postati radna jedinica Zavoda z

Ništa od zatvaranja Prirodnjačkog muzeja: Na sastanku u Ministarstvu kulture razvejane sve sumnje
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Lažna je vest da će Prirodnjački muzej izgubiti dosadašnji status samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postati radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na današnjem sastanku sa predstanicima tog muzeja.

– Na sastanku je istaknuto da je Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Narodnom skupštinom Republike Srbije, definisao između ostalog i status Prirodnjačkog muzeja. Iz teksta Nacrta zakona je potpuno jasno da je to republička ustanova kulture i da će i nakon usvajanja ovog zakona nastaviti da radi u ovakvom statusu. Tako su na sastanku razjašnjene sve izmišljotine koje su juče provejavale u delu javnosti – saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Muzejski savetnik Boris Ivančević je nakon sastanka okupljenima ispred zgrade muzeja rekao da će Prirodnjački muzej zadržati dosadašnji status i da neće biti pripajanja nekoj drugoj instituciji.

– Ministarstvo kulture nam je jasno stavilo do znanja da neće biti izmeštanja Prirodnjačkog muzeja iz sistema kako on funkcioniše sada – istakao je Ivančević.

Direktor Muzeja Milan Paunović i ministarka kulture i informisanja su, nakon razjašnjenja čitave situacije, razgovarali o daljim planovima rada sa posebnim osvrtom na planove vezane za izgradnju zgrade Muzeja.

– Nedoumica nema. Glasine koje su kružile bile su netačne i dobili smo punu podršku Ministarstva kulture – rekao je Paunović.

On je naveo i da je na sastanku sa ministarkom bilo reči o problemima koje Prirodnjački muzej ima, a jedan od njih je i pitanje smeštaja. Ta ustanova kulture od 1938. godine privremeno je smeštena u zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije, a Paunović kaže da je Muzej odavno prerastao tu zgradu.

kultura.gov.rs

– Nama treba mnogo više prostora i na prostoru Parka prijateljstva na Novom Beogradu trebalo bi da se napravi jedna velelepna i adekvatna zgrada za Prirodnjački muzej, gde bi imali prostora i za depo i za izložbeni prostor, kao i za kancelarije i laboratorije – naveo je on.

Međutim, ukazuje, problem su finansije.

– Ministarka će se založiti za rešavanje problema na razne načine. Na nama je da napravimo idejno rešenje, da postavimo uslove koji su neophodni za čuvanje naših predmeta i s tim ćemo izaći pred planere, arhitekte i onda doći do nekog plana za izgradnju Prirodnjačkog muzeja – istakao je Paunović.

Ministarstvo kulture i informisanja za ovu godinu opredelilo je sredstva za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za zgradu Muzeja koja je, odlukom Skupštine grada, predviđeno da bude na Novom Beogradu, navode iz ministarstva.

Iz Prirodnjačkog muzeja su potvrdili zvaničnim saopštenjem da su nakon sastanka razjašnjenje sve nedoumice oko sudbine muzeja.

– Nedavno nastala situacija je posledica nedostatka komunikacije i nesporazuma na osnovu nezvaničnih informacija i glasina – navodi se u saopštenju.

Inače, 125 godina posle osnivanja, Prirodnjački muzej je još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

Jedna od najstarijih institucija kulture u Srbiji

Prirodnjački muzej je jedan od najstarijih institucija kulture i jedini muzej prirodnjačkog tipa u Srbiji. Osnovan je pod nazivom Jestastvenički muzej srpske zemlje 19. decembra 1895. godine aktom Ministra prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije.

Prve zbirke, koje potiču iz prve polovine XIX veka, prikupljane su i čuvane najpre u Liceju, a zatim u Jestastveničkom kabinetu Velike škole pod rukovodstvom Josifa Pančića, prvog srpskog botaničara i upravnika Liceja.

Njegovu ideju o osnivanju muzeja ostvarili su njegovi sledbenici, među kojima su mnoga značajna imena tog doba. Prva izložba otvorena je 1904. godine u Beogradu u prisustvu Kralja Petra Prvog i zvaničnika, a prvo gostovanje prirodnjačkih eksponata u inostranstvu bilo je iste godine na Svetskoj izložbi u Parizu.

Pročitajte još:

Ova institucija danas ima četiri sektora – geološki, biološki, sektor za edukaciju i odnose s javnošću i sektor zajedničkih službi.

U muzeju se čuvaju primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći u Srbiji, kao i naučna biblioteka sa više od 22.000 knjiga, rukopisa, naučih, časopisa, geografskih i geoloških karata.

Obeležavanje jubileja – 125 godina od osnivanja Prirodnjačkog muzeja, prati serija događaja, izložbi, naučnih publikacija, digitalnih programa i sadržaja na društvenim mrežama.

Danas muzej ima 117 zbirki, sa više od milion i po predmeta. Eksponati se nalaze u zgradi u Njegoševoj ulici, dok je u sastavu muzeja i galerija na Kalemegdanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike