Sednica Skupštine grada je završena: Svi predlozi su usvojeni, najznačajniji - gradnja na Makiškom polju

30.12.2020

09:38 >> 09:43

0

Usvajanje ovog Plana detaljne regulacije znači da Beograd dobija metro - rekao je zamenik gradonačelnika

Sednica Skupštine grada je završena: Svi predlozi su usvojeni, najznačajniji - gradnja na Makiškom polju
Copyright Foto: 24sedam

Na današnjoj sednici Skupštine grada, koja je počela nešto posle 10 sati u Sava centru, usvojene su sve tačke dnevnog reda među kojima je najvažnija bila predlog Plana detaljne regulacije za Makiško polje, jer njegovi radovi prethode početku izgradnje BG metroa.

Na sednici usvojeni su i planovi detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine i dela područja između Ugrinovačke, Bačke ulice i Novosadskog puta.

– Usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje koji će omogućiti da Grad Beograd do kraja sledeće godine izda građevinsku dozvolu i počne izgradnja depoa, a samim tim i izgradnja beogradskog metroa – rekao je Vesić.

Goran Vesić Foto: 24sedam

Kaže da se na tu vest čeka 50 godina i da će metro biti završen do 2028. godine.

– Današnje usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje znači da Beograd dobija metro i svi odbornici koji budu glasali za plan glasaju za istoriju – poručio je Vesić.

Naglašava da će Beograd time rešiti jedan od najvećih saobraćajnih problema koje ima, te da će omogućiti da šinski saobraćaj, odnosno metro postane dominantan saobraćaj u gradu.

Foto: 24sedam

Kada je reč o trasi metroa, Vesić je podsetio da su konsultovani stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, kao i jedna od najboljih i najpoznatijih kompanija u Engleskoj kada je u pitanju planiranje metroa, koja je radila nekoliko metroa u svetu. On je istakao i da je urađen master plan saobraćaja i podsetio da se ova trasa metroa poklapa sa trasom koja je planirana 1974. godine, kada je gradonačelnik bio Branko Pešić.

Direkcija za građevinsko zemljište

Kada je reč o zaštiti vodoizvorišta, u toj zoni uvek bila predviđena gradnja, dodaje zamenik gradonačelnika.

– Generalni plan iz 1974. godine to jasno kaže. Tamo je 1955. godine izgrađena pruga, depo za vozove, 70 kilometara šina, 47 koloseka, a u istoj toj zoni nalaze se blokovi 44, 45 i 70 na Novom Beogradu – istakao je Vesić i dodao:

– Građani ne treba da budu zabrinuti jer je Institut „Jaroslav Černi” uradio studiju, a JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” je dalo veoma stroge uslove zaštite i svi tu uslovi biće ispoštovani, tako da nema ni govora o ugrožavanju vodoizvorišta.

Napomenuo je da će prilikom izgradnje metroa vodoizvorišta biti zaštićena.

Marko Stojčić Foto: 24sedam

Povodom ovog pitanja govorio je i glavni gradski urbanista Marko Stojčić koji je kazao da Plan ne ugrožava vodosnadbevanje Beograda vodom, kao i da ko je protiv projekta, taj je i protiv izgradnje metroa.

Takođe, na sednici usvojeni su i Predlog plana detaljne regulacije za područje zapadno od Ulice Bahtijara Vagabzade, Predlog plana detaljne regulacije fabrike kartona “Umka”, kao i Predlog plana detaljne regulacije za deo objekta sistema vodosnabdevanja sa regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za naselja Vrčin, Grocka, Begaljica, Mala Ivanča, Dražanj, Umčari, Pudarci, Kamendol i Brestovik.

– U martu 2023. godine vodu dobiti Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol, a u međuvremenu ćemo završiti još 15 kilometara vodovoda i rezervoar do Mladenovca, a 2024. godine najbolju gradsku vodu imaće i Grocka, Sopot i Mladenovac – rekao je zamenik gradonačelnika.

Pročitajte još

Odbornici su usvojili i Predlog plana detaljne regulacije za kompleks RATEL-a u Dobanovcima, kao i o predlog o izradi nekoliko planova detaljne regulacije od značaja za razvoj grada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike