Borba za egzistenciju: Kakva sudbina čeka ugostitelje nakon današnje odluke Kriznog štaba?

26.02.2021

08:30 >> 09:28

0

Mislim da radno vreme ni na šta ne utiče, već da svi mi treba malo više da povedemo računa i primenjujemo mere koje su već donete, da ne pravimo razne žu

Borba za egzistenciju: Kakva sudbina čeka ugostitelje nakon današnje odluke Kriznog štaba?
24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja novozaraženih virusom korona, na današnjoj sednici Kriznog štaba biće razmatrane, a po svoj prilici i pooštrene, mere za koje se zalažu članovi medicinskog dela Kriznog štaba, a odnose se na mesta za koja oni tvrde da se sa njih masovno širi infekcija – kafići, restorani, ski centri, zimovališta…

U skorije vreme u javnosti se često polemiše da li će doći do pooštravanja mera, odnosno dodatnog skraćivanja radnog vremena kafića, restorana, tržnih centara, te od odluke Kriznog štaba najviše strepe ugostitelji.

“Ljudi mogu da se zaraze i u 18 i u 19, i u 20 sati”

Tanjug/Jaroslav Pap

Vlasnik kafeterije “Geri” Marko Vukomanović podseća da su ugostitelji, pored prevoznika i hotelijera, tokom epidemije jedna od ugroženijih grana privrede, kao i da dodatno skraćenje radnog vremena ne bi smanjio broj zaraženih, jer kako dodaje, ljudi mogu da se zaraze i u 18 i u 19, i u 20 sati.

– Mislim da radno vreme ni na šta ne utiče već da svi mi treba malo više da povedemo računa i primenjujemo mere koje su već donete, da ne pravimo razne žurke koje sve nas kasnije koštaju. Najveći problem su ljudi koji nakon 20 sati navuku zavese, nastave da rade u lokalima i prave žurke, jer to posle košta sve nas – rekao je Vukomanović.

Pročitajte još

“Doba dana ne utiče na širenje epidemije”

– Zbog nekolicine ugostitelja koji ne poštuju mere nepravedno je pooštriti mere prema nama ostalima – rekla je za Tanjug menadžer poznatog beogradskog restorana “Ruski car” Jelena Svjetličić.

Ona smatra da, ukoliko se poštuju sve propisane mere, doba dana ne može da utiče na širenje epidemije.

Svjetličić kritikuje održavanje korona žurki jer, kaže, da to što rade pojedini ugostitelji ugrožava ostale.

Grad podržava ugostitelje

Tanjug/Tara Radovanović

Na predlog pooštravanja mera kada je reč o radu ugostiteljskih objekata, zamenik gradonačelnika Goran Vesić skrenuo je pažnju da u sektoru usluga u prestonici radi oko 40.000 ljudi, te da bi dodatno skraćivanje radnog vremena za njih značilo da između 10.000 i 15.000 ljudi ostaje bez posla.

– Ne smatram da takva odluka može da pomogne da izađemo iz situacije u kojoj se nalazimo. Neko mora da nam objasni kako je moguće da se ljudi ne zaraze do 18 sati, a odjednom od tog časa ili kasnije postoji mogućnost da se inficiraju – rekao je nedavno Vesić.

Ocenio je smo do sada imali dobar balans između zaštite zdravlja stanovništva i ekonomije i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće jer, kako kaže, iz ove krize možemo da izađemo jedino ako budemo čuvali ekonomiju i javno zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi