Bliži se kraj nesnosnom smradu kod Ade Ciganlije: Čišćenje Čukaričkog rukavca u završnoj fazi

27.02.2021

09:00 >> 17:38

0

Na osnovu nautičke saglasnosti izdate od strane Lučke kapetanije Beograd, odlaganje se vršilo u maticu reke Dunav, na odstojanju od 300 do 400 metara od leve

Bliži se kraj nesnosnom smradu kod Ade Ciganlije: Čišćenje Čukaričkog rukavca u završnoj fazi
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nesnosan smrad koji se mesecima unazad širi Čukaričkim rukavcem uskoro bi trebalo da nestane, jer su radovi na čišćenju ovog dela Save u završnoj fazi.

Čukarički rukavac već gotovo dva meseca čisti 18 radnika, podeljenih u dve grupe, koji su se smenjivali na 15 dana.

Iz JVP “Srbijavode” za 24sedam kažu da je u toku izrada Elaborata izvedenog stanja, kom se pristupilo nakon završetka radova na terenu, te još uvek nije poznat krajnji datum radova.

– Ukupno je izvađeno oko 39 hiljada kubika materijala. Na osnovu nautičke saglasnosti izdate od strane Lučke kapetanije Beograd, odlaganje se vršilo u maticu reke Dunav, na odstojanju od 300 do 400 metara od leve obale – kažu iz “Srbijavode”.

Oni napominju da se materijal nije odlagao na jednom mestu, već se razastirao na što većoj površini, kako se ne bi formirali podvodni pragovi koji bi mogli da utiču na režim tečenja.

– U skladu sa Saglasnošću Direkcije za vodne puteve, lokacija je promenjena za dva kilometara uzvodno od Pančevačkog mosta – zaključili su iz ovog preduzeća.

Pročitajte još

Podsetimo, vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove je krajem novembra obavio vanredna nadzor na ovog lokaciji, prilikom čega je naloženo vanredno uzorkovanje vode Topčiderske reke.

– Rezultati uzrokovane vode su ukazali na povećan raspad organskih materija, do koga dolazi usled izlivanja fekalnih-sanitarnih voda – saopštili su tada iz “Srbijavode”.

Reporteri 24sedam su početkom novembra prošle godine obišli područje Čukaričkog rukavca, a tada, prema rečima radnika obližnjeg lokala, od neprijatnog mirisa, bukvalno, jedva je moglo da se diše.

– Gušimo se danima. Ovo nije normalno, ne znam šta stvara ovakav smrad, ali je neverovatno da se ovoliko oseti grozan miris fekalija i kanalizacije. Koliko sam primetio, pomora ribe nije bilo prethodne nedelje, tako da smrad sigurno nije od uginule ribe – rekao je tada on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike