Bahata vožnja po beogradskim ulicama: Trend snimanja na društvenim mrežama koji što pre treba ukinuti

27.02.2021

18:30 >> 21:09

0

Građani se pitaju da li je ovakav tip vozača svesan kakvu opasnost može da izazove na ulicama, kao i da takva vožnja za posledicu može imati smrtonosni ish

Bahata vožnja po beogradskim ulicama: Trend snimanja na društvenim mrežama koji što pre treba ukinuti
Profimedia

U poslednjih nekoliko meseci nasilnička vožnja uzima maha na beogradskim ulicama i na osnovu video-snimaka koji kruže društvenim mrežama, može se zaključiti da ovakav vid upravljanja vozilima postaje popularan, pogotovo među mlađom populacijom.

Takav snimak pojavio se sinoć na društvenim mrežama, a na njemu je zabeleženo kako bahati vozač divlja u Glavnoj ulici, u Zemunu, i kako zamalo nije udario pešaka koji je prelazio zebru. Nedugo potom, njega je beogradska policija identifikovala i privela, a automobil oduzela.

Građani se pitaju da li je ovakav tip vozača svesan kakvu opasnost može da izazove na ulicama, kao i da takva vožnja za posledicu može imati smrtonosni ishod.

Iako po zakonu ovi prekršaji spadaju u nasilničku vožnju, stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam svojevremeno je rekao da je najveći problem saznati indentitet ovih vozača, pa je samim tim i veoma teško, gotovo nemoguće, da budu kažnjeni.

– Da bi neko bio kažnjen, moraju da postoje najmanje tri elementa. Ko je počinio delo, gde i kada. Na osnovu snimaka teško je utvrditi ko je za volanom, kada i gde se prekršaj dogodio, pa je zato i policiji teško da procesuira bahate vozače – istakao je nedavno Vujanić.

On je podvukao da je svaka vožnja, koja je takva da ne uzima u obzir potencijalnu mogućnost da druge ljude povredi, tj. ona vožnja u kojoj se vozač ne obazire na tuđe živote – bezobzirna vožnja.

– Klasičan primer ovakve vožnje je kada onaj ko vozi, vozi na takav način da se vidi da ga uopšte ne interesuju eventualne posledice po druge i da se samo ponaša tako da on završi svoju vožnju. Bezobzirna vožnja je, na primer, uzastopni prolazak kroz nekoliko crvenih svetala, kao i vožnja brzinom koja je duplo veća od ograničenja – zaključio je Vujanić.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi