Deca Beograda: Marko Janketić - od inspektora Mirka do ustaškog krvnika Maksa Luburića

01.03.2021

18:19 >> 16:07

0

Autor: Jovana Vrećo

Prvu ulogu dobio je sa 12 godina u predstavi Bašta sljezove boje, a potom je glumio i u kultnom filmu Tri palme za dve bitange i ribicu

Deca Beograda: Marko Janketić - od inspektora Mirka do ustaškog krvnika Maksa Luburića
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Talentovani glumac Marko Janketić dospeo je nedavno u žižu javnosti, a sve povodom srpskog filma “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića.

Rođen je 1983. godine u glumačkoj porodici, od oca Mihaila Miše Janketića i majke Svjetlane Knežević, u Beogradu.

Svoju prvu ulogu dobio je sa svega 12 godina u predstavi koja je nosila naziv “Bašta sljezove boje“. Godinu dana posle toga, pojavio se u kultnom filmu “Tri palme za dve bitange i ribicu”, koji je osvojio brojne nagrade.

Posle završetka osnovne škole, upisao je srednju školu za dizajn nameštaja. Potom je odlučio da uplovi u glumačke vode, ali je dva puta odbijen na prijemnom za Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Ipak, nije odustajao.

Iz velike želje da kroči na “daske koje život znače”, treći put je okušao sreću da upiše glumu u Novom Sadu, u klasi Borisa Isakovića i – uspeo.

Zloglasni zapovednik logora

U filmu “Dara iz Jasenovca” ostvario je zapaženu ulogu jednog od zapovednika logora – Vjekoslava “Maksa” Luburića, ustaškog oficira. Luburić je gotovo ceo rat bio zapovednik sistema koncentracionih logora među kojima je najveći bio Jasenovac.

Diplomirao je 2007. godine, a nedugo potom je dobio i glavnu ulogu u predstavi – “Prljave ruke”.

Član je Jugoslovensko dramskog pozorišta, a takođe je bio angažovan i u Ateljeu 212, pozorištu “Duško Radović”, Bitef teatru, Pozorištu mladih u Novom Sadu, Pozorištu na Terazijama, Parobrodu, Jevrejskom kulturnom centru i mnogim drugim.

Igrajući jednu od glavnih uloga u filmu i istoimenoj seriji “Bićemo prvaci sveta”, Marko je pridobio srca publike.

Pročitajte još:

Od 2010. do 2016. godine glumio je u filmovima “Beli, beli svet“ i “Šišanje“ (2010.), “Kutija“ i “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“ (2011.); “Krugovi“ i “S/Kidanje“ (2013.); “Spomenik Majklu Džeksonu“, “Branio sam mladu Bosnu“, “Peti leptir“ (2014.); “Bićemo prvaci sveta“, “Bez stepenika“, “Otadžbina“, “Poslednji panteri“ (2015.); “Dojč kafe“, “Prvaci sveta“, “ZG 80“, “Ubice moga oca“ (2016.).

Najširu popularnost donela mu je televizijska serija “Ubice moga oca”, čije su četiri sezone snimane od 2016. godine, a u kojoj tumači lik inspektora Mirka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike