"Ukradena istina o zagađenju": Bilbord pluća misteriozno nestao sa Platoa Milana Mladenovića

03.03.2021

18:00 >> 13:34

0

Prema rečima predsednika Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Save Manojlovića, od Opštine Stari grad dobili su sedmodnevnu dozvolu za postavku

"Ukradena istina o zagađenju": Bilbord pluća misteriozno nestao sa Platoa Milana Mladenovića
Copyright Facebook/UZUZ

Bilbord pamučnih pluća, čiji je cilj bio da pokaže zagađenje u prestonici, a koji je Inicijativa “Kreni – Promeni” 26. februara postavila ispred Doma omladine, nestao je sinoć sa Platoa Milana Mladenovića.

Prema rečima predsednika Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Save Manojlovića, od Opštine Stari grad dobili su sedmodnevnu dozvolu za postavku.

– Dozvolu smo podneli još 10. februara, a ubrzo nakon toga i zahtev za produženje, ali su nadležni kasnili sa njenim izdavanjem. Komunalna inspekcija nas je zvala i rekla da moramo da uklonimo bilbord, iako nam nisu dali nikakvo rešenje. Kazali smo im da to nećemo da uradimo, jer imamo sve pravne osnove da pamučna pluća ostanu na platou – kaže za 24sedam Manojlović.

On ističe da su rano jutros videli da bilborda nema.

– Čuli smo se sa komunalnom inspektorkom i rekla nam je da su oni svesni toga da nemaju pravo na uklanjanje bilborda bez rešenja, kao i da je najverovatnije ukraden – rekao je predsednik UZUZ.

Podvukao je da ovaj čin ne predstavlja uklanjanje bilborda, već uklanjanje istine o zagađenju.

Hoće li pluća pocrneti?

Bilbord je napravljen od pamučnih pluća i na njemu se nalazi senzor koji meri zagađenje u prestonici.

Pročitajte još

– Ideja je bila da se s vremenom pokaže da li će pluća pocrneti ili će ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović odgovoriti na zahtev građana, koji su predložili konkretna rešenja za zagađenje – kaže Manojlović.

Tim “Kreni – Promeni” je zajedno sa Udruženjem za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, ali i Beogradskom otvorenom školom, Eko-stražom i nekoliko drugih udruženja sakupio više od 51.000 potpisa za konkretna rešenja za zagađenje, a to je da se sredstva za električna i hibridna vozila usmere na kućna ložišta.

– Tim naših eksperata zaključio je da ukoliko bi sav saobraćaj stao ili bio zamenjen ekološkim vozilima, zagađenje bi opalo za samo šest odsto, što je izuzetno malo – zaključio je sagovornik.

Dugoročne mere Grada za zagađenje

Gradski čelnici nedavno su najavili da će obnoviti vozni park sa deset električnih i sto novih autobusa na gas, što bi državnu kasu koštalo oko 30 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da nova vozila manje zagađuju životnu sredinu, kao i da bi se time doprinelo daljem razvoju javnog prevoza.

Stotine miliona evra ulaganja u čistiji vazduh

Kako bi se smanjila zagađenost vazduha u Srbiji, ulaže se više od 500 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama. Donet je i novi pravilnik po kome je sadržaj sumpora u lož-ulju smanjen sa maksimalnih tri na jedan odsto. U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla“ A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor-dioksida svede na minimum.

Insistira se i na gasifikaciji zemlje, kako bi kotlarnice koje su koristile mazut i ugalj prešle na gas ili biomasu. Nedavno je završen i konkurs za dodelu 400 miliona dinara, i to za zamenu kotlarinica pravnih lica (vrtića, škola i domova zdravlja) i privatnih ložišta i pošumljavanje. Ministarka Irena Vujović je navela podatak da se za zamenu kotlarnica za pravna lica javilo 30 lokalnih samouprava, isto toliko i za pošumljavanje, dok se osam lokalnih samouprava prijavilo za zamenu privatnih ložišta.

Novi zakonodavni okvir 

Osim što se borba za zdraviju okolinu potvrđuje na terenu gotovo svakog dana, pripremaju se i nova zakonska rešenja koja će ubuduće efikasnije regulisati ovu važnu oblast.

Ministarka Vujović naglasila je da su uspostavljanje sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove najznačajniji efekti koje će doneti usvajanje zakona o klimatskim promenama. Vlada je usvojila ovaj predlog i uputila ga Skupštini Srbije u dalju proceduru. To je i jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike