Kongresnoj dvorani novi status: Sava centar će biti proglašen za kulturno dobro

06.03.2021

11:48 >> 12:10

0

U Gradskom zavodu za zaštitu kulturnog nasleđa navode da Sava centar predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata, značajnih arhitektonskih vredn

Kongresnoj dvorani novi status: Sava centar će biti proglašen za kulturno dobro
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sava centar bi zajedno sa “Kraun plazom” ovog proleća trebalo da bude proglašen za kulturno dobro, a nacrt odluke Zavoda za zaštitu spomenika je već urađen.

Rekonstrukcija kongresne dvorane, koja je krajem prošle godine prodata “Delta holdingu”, počeće najverovatnije u oktobru.

Predlog odluke o utvrđivanju Sava centra za spomenik kulture 31. decembra prošle godine dostavljen je iz Gradskog u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Predmet je u obradi i trebalo bi da u prvoj polovini marta meseca bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja u dalju nadležnost – navode u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Obrazlažući svoju odluku, u Gradskom zavodu za zaštitu kulturnog nasleđa navode da Sava centar predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata, značajnih arhitektonskih vrednosti podignutih u Beogradu.

– Sagrađen je između 1976. i 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića. Razuđen kompleks čine četiri građevinske celine: Poslovna zgrada, Kongresno-koncertna dvorana, hotel “Beograd-Interkontinental” (danas “Kraun plaza”) i Poslovna zgrada u dva nivoa koja povezuje prvi objekat sa hotelom. Predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja beogradske arhitekture nakon Drugog svetskog rata i sa hotelom “Beograd Interkontinental” predstavlja najveći kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu – kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Pročitajte još

Prema najavama novog vlasnika, završetak radova na obnovi, koja će početi u oktobru, očekuje se za dve godine, krajem 2023.

U celokupnu rekonstrukciju biće uloženo oko 80 miliona evra, iako je u uslovima prodaje bilo predviđeno minimum 50 miliona evra ulaganja.

Sve sale trebalo bi da budu prilagođene kongresnom turizmu, a da komercijalnog prostora ostane oko 16.000 kvadrata.

Najsavremenija tehnologija krasiće dvoranu, a renoviranje će biti u skladu sa merama energetske efikasnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike