Deca Beograda: Danijela Jovanović - sportistkinja koja ruši sve predrasude

07.03.2021

18:19 >> 18:40

0

Autor: Jovana Vrećo

Zbog svoje neizmerne volje i talenta, uprkos tome što je rođena bez šaka i stopala, ova hrabra Beograđanka je uspela da ostvari velike rezultate u paratekvo

Deca Beograda: Danijela Jovanović - sportistkinja koja ruši sve predrasude
Copyright Printscreen/Facebook/Tekvondo klub Kobra

Danijela Jovanović, članica tekvondo kluba Kobra, ostvarila je istorijski uspeh kao prva Beograđanka i Srpkinja koja se u toj disciplini kvalifikovala za nastup na Paraolimpijskim igrama koje se održavaju ove godine u Tokiju. To ju je izdvojilo da, za sada, bude jedini kvalifikovani član srpskog paratekvondo tima.

Odrasla je u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju “Sremčica”. Zbog svoje neizmerne volje i talenta, uprkos tome što je rođena bez šaka i stopala, ova hrabra Beograđanka je uspela da ostvari velike rezultate.

U svojoj sportskoj karijeri, može se pohvaliti većim brojem medalja.

Pre pet godina, na Evropskom prvenstvu u Varšavi osvojila je bronzanu medalju, potom je 2017. godine na Svetskom prvenstvu u Londonu oko vrata stavila isto bronzu, a u toj godini okitila se još jednom medaljom, ali ovaj put srebrnom na prvenstvu u Sofiji.

Godinu dana kasnije, na Evropskom prvenstvu u Plovdivu dobila je srebrnu medalju, a onda 2019. godine na Svetskom prvenstvenu u Antaliji takođe srebrnu.

Pročitajte još:

Takođe, te godine je na Otvorenom prvenstvu Afrike u Hurgadi dobila bronzu, kao i na otvorenom prvenstvu Azije u Jordanu.

Na spisku njenih medalja tu je i ona sa Evropskog prvenstva u Bariju, kada je osvojila takođe bronzu.

Kako je nedavno rekla sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, Grad Beograd je ponosan na svoju sugrađanku Danijelu, te joj je zato i Grad dodelio stan.

Vicešampionka sveta u paratekvandou Danijela Jovanović istakla je da se svaki dan sprema za Olimpijadu i zahvalila Gradu Beogradu na pomoći.

Neprikosnoven talenat za sport

Korejska borilačka veština, tekvondo, nije jedini sport kojim se Danijela bavila. Trenirala je i košarku, stoni tenis, fudbal, bavila se atletikom, ali i biciklizmom gde je osvojila čak 11 medalja.

Takođe je prva žena sa invaliditetom koja je uspela da stigne na najviši vrh Evrope – Elbrus.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike