Imunizacija stigla u Šekspirovu ulicu: Vakcinu danas primile 73 osobe sa smetnjama u razvoju

10.03.2021

11:06

0

U pitanju su omladina i odrasli korisnici, a Stanisavljević kaže da se imunizacija vrši u njihovom poznatom i za njih, bezbednom okruženju

Imunizacija stigla u Šekspirovu ulicu: Vakcinu danas primile 73 osobe sa smetnjama u razvoju
Copyright Tanjug/Tanja Valić

U Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju u Šekspirovoj u Beogradu danas bi vakcinu protiv virusa korona trebalo da prime 53 korisnika, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

U pitanju su omladina i odrasli korisnici, a Stanisavljević kaže da se imunizacija vrši u njihovom poznatom i za njih, bezbednom okruženju.

Očekuje se i da u toku dana u dnevnom boravku “Sunce” na Novom Beogradu vakcinu protiv korone primi 20 korisnika, ukazuje Stanisavljević i dodaje da je u toku jučerašnjeg dana izvršena imunizacija korisnika u dnevnom boravku Obrenovac.

Tanjug/Tanja Valić

Kako kaže, na teritoriji grada postoji ukupno 16 takvih objekata namenjenih osobama sa smetnjama u razvoju, a gde god je potrebno, kaže, organizovaće se imunizacija u saradnji sa domovima zdravlja.

– Njihova ekipa dolazi, medicinske sestre i lekari su ti koji vrše imunizaciju po već urađenoj proceduri koju je uradio Gradski zavod za javno zdravlje i propisao šta je sve potrebno da korisnik dostavi. Roditelji treba da znaju da ovo nisu jedini termini, te da oni mogu kontaktirati same dnevne boravke – rekla je Stanisavljević.

Predsednica udruženja Autizam Srbija Vesna Petrović ističe da su u martu dali predlog kako da se vakcinišu osobe sa autizmom, kako bi imunizacija za te korisnike prošla sa što manje stresa i u njihovom sigurnom okruženju – u samim dnevnim boravcima.

Tanjug/Tanja Valić

– Oni se jako plaše lekara i dosta imamo problema sa lečenjem osoba sa autizmom. Obično se leče u urgentnim situacijama i kod njih nažalost nema mnogo preventive – kaže Petrović, dodajući da je imunizacija u saradnji sa Gradom organizovana vrlo brzo.

Navela je i da se vakcinacija može izvršiti i u kućama korisnika i izrazila zahvalnost Gradu i zadovoljstvo što su uspeli da uspešno organizuju proces vakcinacije za osobe za smetnjama u razvoju.

Pročitajte još

– Razumevanje između nas, lokalne samouprave i ljudi koji rade sa našom decom samo može da bude napredak i jedno smirenje za roditelje da znamo da nismo sami – ističe Petrović.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Predah” Petar Jordanov kaže da se ta ustanova pridržava svih propisanih epidemioloških mera, te da je 150 zaposlenih primilo vakcinu protiv kovida-19.

U ustanovama socijalne zaštite u Beogradu ukupno su do sada vakcinisane 1.623 osobe, od toga 761 zaposleni i 862 korisnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike