Nastavlja se akcija "Drvo za Beograd": Radojičić i Godfri posadili bele borove na obali Save

13.03.2021

11:09

0

Ambasador SAD je istakao da mu je čast što je na ovaj način pomogao prestonici da bude još malo zelenija

Nastavlja se akcija "Drvo za Beograd": Radojičić i Godfri posadili bele borove na obali Save
Copyright Beoinfo

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri priključio se akciji “Drvo za Beograd” sadeći danas tri američka bela bora sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem na savskoj obali.

On je istakao da mu je čast što je na ovaj način pomogao Beogradu da bude još malo zeleniji.

Beoinfo

Godfri je objasnio da beli borovi rastu na planinama na zapadu Severne Amerike gde porastu i do 35 metara i živi preko 300 godina dok u proseku jedno ovakvo drvo apsorbuje 118 kilograma ugljen dioksida na dan što je 43 tone godišnje a do pune zrelost svaki beli bor će da upije i preradi 13.000 tona ugljen dioksida.

– Mali koraci danas vode do velikih rezultata sutra. Danas sadnja ovog drveća možda izgleda nevažno ali će godinama donositi veliku korist lepoti Beograda, kvalitetu vazduha i zdravlju naše klime koja ne poznaje granice – rekao je Godfri.

Dodao je da je sadnja simbol većeg projekta na kome se mora raditi zajedno – borbe protiv klimatskih promena.

Pročitajte još

– Suša smanjuje prinose, toplotni talasi podižu stopu mortaliteta, poplave uništavaju imovinu i dovode do zagađenja zemljišta. Sadnja novih šuma je moćno rešenje sa problem sa klimom ali samo jedno od mnogih. SAD preduzimaju ambiciozne akcije u borbi protiv klimatskih promena. Predsednik Bajden se prvog dana na novoj dužnosti vratio Pariskom sporazumu o klimi i zavetovao da će biti uz naše partnere iz celog sveta da pomogne u borbi protiv klim promena – objasnio je on.

Naveo je i da svi imamo obavezu da pomognemo da nam budućnost bude malo zelenija.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić zahvalio se ambasadoru na podršci i istakao da su globalni ali i beogradski ciljevi na ovom planu veći od malih akcija koje se čine.

Beoinfo

– Ako želite do velikog cilja, da stignete recimo do Amerike morate napraviti prvi korak. Korak po korak, stablo po stablo da bi smo dostigli cilj. I korona nas je podsetila da zajedno moramo da radimo na velikim ciljevima, i da mali doprinos svakog čoveka na zemaljskoj kugli, i svake politike u ovom segmentu mora ići u istom pravcu – rekao je on.

Dodao je da gradsko komunalno preduzeće bar 4.000 stabala posadi svake godine, a da se kroz akciju “Drvo za Beograd” u poslednje dve godine približava cifri od 2.000 stabala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike