Oličje srpskog identiteta: Istorijski muzej u zdanju nekada Glavne železničke stanice

05.12.2020

09:22

0

U novom prostoru konačno ćemo napraviti stalnu postavku od polovine 7. do polovine 20. veka - rekla je direktorka Dušica Bojić

Oličje srpskog identiteta: Istorijski muzej u zdanju nekada Glavne železničke stanice
Copyright Beoinfo

Neprocenjivo je važno da Istorijski muzej Srbije bude na jednoj lokaciji s obzirom da se trenutno nalazimo na tri, kaže za Tanjug direktorka muzeja Dušica Bojić povodom odluke o preseljenja Muzeja u zdanje nekada Glavne železničke stanice na Savskom trgu.

– Istorijski muzej Srbije postoji 57 godina i tek sada dobijamo svoju zgradu. U novom zdanju konačno ćemo napraviti stalnu postavku muzeja od polovine 7. do polovine 20. veka – ističe sagovornica Tanjuga i dodaje da će u okviru stalne postavke biti osvrta na sve značajne istorijske događaje srpske istorije.

Dušica Bojić Tanjug/Nikola Anđić

Biće to muzej našeg identiteta, kaže ona, naglašavajući da će ubuduće biti prostora za tematske postavke, kao i za gostujuće i inostrane postavke, tehnička služba i konzervacija dobiće svoj prostor, kao i svi kustosi svoje kancelarije dok će depoi biti uz njih što je, kaže, za Muzej najvažnije.

– Do sada, konak Kneza Miloša kao naš depadans je bio, uobičajeno, zgrada u kojoj imamo stalne postavke. Naši kustosi se nalaze u Jakšićevoj 9, a Depo i tehnička organizacija sa direktorom, službom finansija i sekretarijatom na Trgu Nikole Pašića i u takvim uslovima jako je teško rukovoditi jednom ustanovom a posebno ustanovom kulture – podseća Bojićeva.

Istorijski muzej na sadašnjoj lokaciji  Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Ona objašnjava da će peronski deo zgrade, koji svi najbolje poznajemo, na prostoru od 300 metara kvadratnih, moći će da bude otvoren za posetioce od proleća do jeseni i u letnjem periodu.

– Tu će biti i koncerti koji su vezani i za muzičko-arhivsku građu Muzeja – objašnjava Bojić i naglašava da će od sada imati mogućnost za predstavljanje pojedinačnih predmeta, za okrugle stolove, konferencije…

Pročitajte još: Novi dom za Istorijski muzej Srbije

Kaže da je velika sreća što su dobili zgradu Stare železničke stanice za budući prostor Istorijskog muzeja Srbije.

– Dobili smo je na trajno korišćenje, bez naknade. Predsednik Vučić je prepoznao Istorijski muzej kao ustanovu kulture koja u tako dobrom zdanju može da predstavi istoriju srpske države i srpske državnosti kao i srpskih vladara i da pokaže svetu kako je Srbija nekada izgledala – napominje Bojićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike