Gradski čelnici o godišnjici NATO agresije: Datum koji ostaje upisan crnim slovima

24.03.2021

13:44 >> 14:25

0

Autor: Jovana Vrećo

Prošle su tačno 22 godine od kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ

Gradski čelnici o godišnjici NATO agresije: Datum koji ostaje upisan crnim slovima
generalstab - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Čelnici grada Beograda prisetili su se 1999. godine i današnjeg dana kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na celu Srbiju.

Gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, prva asocijacija na početak bombardovanja je Dečja klinika u Tiršovoj, dežurstva i zvuk aviona i palih bombi.

Istakao je da mu je bilo teško hrabriti decu i njihove roditelje, kolege i samog sebe i objasniti takav jedan događaj.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić ATA Images/Antonio Ahel

Naveo je da njegove kolege u Americi nisu mogle da shvate o čemu govori kada im je pričao kako je vozio dvoje male dece u kolima dok su iznad njih letele bombe.

– Pitao sam ih da li mogu da zamisle takvu situaciju i da sam ja tada bio relativno siguran da bombe neće pasti na nas zato što sam očekivao da znaju šta gađaju – rekao je Radojičić i dodao da se mi nažalost sećamo toga i da su mala deca bila navikla na to da im bombe lete iznad glave.

Sećanje na Milicu Rakić i svu decu stradalu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poližili su danas vence u Tašmajdanskom parku na spomen-obeležje Milici Rakić i drugoj deci stradaloj u NATO bombardovanju.

Vesić je rekao da smrt Milice Rakić pokazuje koliko je nevinih ljudi stradalo u NATO bombardovanju, kao i svu besmislenost te agresije.

Beoinfo

Ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je da se danas navršavaju 22 godine od početka NATO bombardovanja, jednog od najpotresnijih događaja u istoriji naše zemlje koji je trajao 78 dana.

– Tom prilikom stradali su nedužni ljudski životi, pretrpljena je velika materijalna šteta i narušena životna sredina. Izgubljeni životi najveći su gubitak za svakog od nas i to nikada ne smemo da zaboravimo. Za svakog čoveka su najbolniji i najpotresniji izgubljeni životi dece i dečje suze. Milica, Sanja, Branimir i druge prekinute mladosti i detinjstva na bolan način podsećaju nas na proleće 1999. godine. Danas odajemo počast svoj deci, žrtvama NATO bombardovanja, i šaljemo poruku da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi – rekla je ministarka.

Polaganje venaca

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas venac na spomenik “Zašto” povodom 22. godišnjice bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije.

On je ovom prilikom istakao da je 24. mart datum koji je crnim slovima upisan u noviju istoriju srpskog naroda i naše zemlje.

Beoinfo

– Kod spomenika “Zašto” okupljamo se više puta tokom godine i sećamo se 16 radnika RTS-a koji su stradali tokom NATO bombardovanja. Ovo bombardovanje je u novijoj istoriji Evrope i sveta pokazalo da je sve moguće. Moguće je bombardovati jednu suverenu demokratsku zemlju u Evropi, moguće je to uraditi bez odluke Saveta bezbednosti. Bilo je moguće da se 19 zemalja članica NATO pakta u 78 dana neprekidnim bombardovanjem obruše na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a sve u cilju da se otme sastavni deo naše zemlje, Kosovo i Metohija – rekao je Mladenović.

On je istakao da je obnovljeno sve ono što je bilo porušeno, ali nikada se neće moći vratiti životi koji su otrgnuti od nas tokom 78 dana NATO agresije.

Počast kod “Večne vatre”

Članica Gradskog veća Danijela Mirjanić položila je danas venac na spomenik “Večna vatra” povodom obeležavanja početka agresije NATO. Venac je položio i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac i predstavnici drugih organizacija.

Beoinfo

– Danas se navršava tačno 22 godine od NATO agresije nad Jugoslavijom. Ukupno 78 dana je trajala agresija na jednu slobodnu, suverenu zemlju, bez odobrenja Saveta bezbednosti i Ujedinjenih nacija. Ovo je jedan od najtragičnijih trenutaka savremene srpske istorije. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. Tokom akcije koju su nazvali “Milosrdni anđeo” poginulo je 80 dece, a na meti nisu bili samo vojni objekti već i mostovi, bolnice, medijske kuće i ambasade – istakla je Danijela Mirjanić.

Pročitajte još:

Podsetimo, prošle su tačno 22 godine od kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ. To nisu bili samo vazdušni napadi u kojima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, to je bio udar na sve vrednosti kojima su nas do tada “učili” baš oni koji su na nas bacali bombe.

Bez trunke griže savesti i bez izvinjenja, čak i posle više od dve decenije, sa jednim ciljem, 78 dana je trajao teror nad našom državom, nad našim pravnim sistemom i nad našim životima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike