Vraćen ukraden krst sa spomenika Stefanu Nemanji

27.03.2021

21:13

0

Autor: M.Vu

Spomenik Stefanu Nemanji našao se danas na meti vandala kada je jedan muškarac, najverovatnije migrant, otkinuo deo krsta

Vraćen ukraden krst sa spomenika Stefanu Nemanji
24sedam

Krst koji je ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji je vraćen.

Podsetimo, spomenik Stefanu Nemanji našao se danas na meti vandala kada je jedan muškarac, najverovatnije migrant, otkinuo deo krsta koji krasi spomenik na Savskom trgu.

Incident se dogodio oko 16 časova, a kako je za Telegraf.rs svedočila devojka koja se tu zatekla, muškarac je prvo kružio oko spomenika, a potom je krenuo da čupa deo krsta.

Prema njenim rečima, videli su da pokušava da slomi deo spomenika. Otkinuo je deo krsta, iako je bilo ljudi okolo. Mladić je, kada ga je neko pitao šta to radi, počeo da se izvinjava. Kada su dvojica mladića krenula ka njemu, počeo je da beži.

Divac: Pojačana kontrola spomenika Stefanu Nemanji

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je da je danas oko 17 časova NN lice, najverovatnije migrant, oštetilo spomenik Stefanu Nemanji. On je istakao da je lice tom prilikom uočeno od strane pripadnika komunalne milicije koji su bili u blizini.

– Komunalni milicioneri su zajedno sa pripadnicima policije i pripadnicima obezbeđenja krenuli za njim. Prilikom bežanja on je odbacio deo krsta koji je otkinuo, a koji su uzeli pripadnici komunalne milicije i predali službi obezbeđenja spomenika. Osoba koja je oštetila spomenik je pobegla – rekao je Divac.

On je naglasio da će komunalna milicija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim obilaskom spomenika Stefanu Nemanji u cilju održavanja komunalnog reda.

Medaković: Oštećen reljef u donjoj zoni spomenika

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković ponovila je da je osoba koju očevici opisuju kao migranta, danas nešto pre 17 sati oštetila reljef u donjoj zoni spomenika Stefanu Nemanji i najoštrije osudila ovaj incident.

Pročitajte još:

– Autor spomenika ruski umetnik Aleksandar Rukavišnjikov složenim vajarskim i likovnim tehnikama obradio je spoljašnje površine svog dela. Svako oštećenje zahteva kompleksan konzervatorski zahvat. Izuzetno detaljan reljef loze Nemanjića bio je predmet vandalskog čina. Reljefi su značajan likovni element ovog spomenika, ali i svojevrsna ilustracija najznačajnijih simbola našeg postojanja. Zabrinjava činjenica da je neko spreman na ovakav akt – rekla je Medaković.

Ona je istakla da smo svedoci celodnevne, neretko i noćne posete spomeniku.

– Hiljade prezadovoljnih građana se fotografiše ispred, a mi sa zadovoljstvom omogućavamo svakodnevna besplatna stručna vođenja. Srećni smo zbog ogromne posećenosti i emocija koje posetioci gaje prema delu Rukavišnjikova. Komunalna policija i nekolicina prisutnih momaka uspeli su da vandalu oduzmu polomljeni ornament. Ispred Muzeja grada Beograda i u svoje ime izražavam najoštriju osudu ovog incidenta – rekla je Medaković i zahvalila građanima i komunalnoj policiji koji su branili spomenik i uspeli da sačuvaju i vrate Muzeju odlomljeni deo krsta.

Inače, spomenik Stefanu Nemanji, koji je visok 23 metra i težak 68 tona, otkriven je 27. januara, a od tada svakodnevno veliki broj građana dolazi da vidi spomenik i da se kraj njega fotografiše.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi