Vesić u poseti Grockoj: U naredne tri godine 50 miliona za vodosnadbevanje, dodatna sredstva Grad ulaže i u najmlađe

02.04.2021

14:20 >> 14:41

0

Za deset dana, dodao je on, otvoriće se ponude za tender koji se odnosi na nastavak realizacije projekta vodosnabdevanja, a to su odvojci za Grocku i Vrčin

Vesić u poseti Grockoj: U naredne tri godine 50 miliona za vodosnadbevanje, dodatna sredstva Grad ulaže i u najmlađe
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je obišao opštinu Grocka gde je prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju vodovoda u naselju Ritopek.

Događaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić, kao i direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković.

Beoinfo

– Ovo je samo prva faza jer će Grad Beograd u naredne tri godine uložiti oko 50 miliona evra u vodosnabdevanje u ovoj opštini. Grocka je po ovom pitanju jedna od najugroženijih opština u Beogradu. Najpre će se u nižim delovima Ritopeka raditi vodovodna mreža dužine oko 7,2 kilometra, što podrazumeva i izgradnju rezervoara, crpne stanice i prekidne komore. Nakon toga, do kraja godine završićemo projektovanje za drugu fazu radova koja treba da počne početkom sledeće godine. Druga faza predviđa završetak više od osam kilometara vodovodne mreže. Rok za završetak prve faze je sedam meseci, a vrednost radova je između 11,5 i 12 miliona evra – rekao je Vesić.

Za deset dana, dodao je Vesić, otvoriće se ponude za tender koji se odnosi na nastavak realizacije projekta vodosnabdevanja Grocke, a to su odvojci za Grocku i Vrčin. Vrednost tog posla, precizirao je Vesić, iznosi oko deset miliona evra.

– Za Grocku ćemo uraditi oko petnaest kilometara primarne mreže, za Vrčin još oko tri kilometra, a u okviru toga obuhvatićemo i Begaljicu. Sve će biti završeno do marta 2022. godine – najavio je Vesić.

Beoinfo

Sledi poslednja faza radova koja se odnosi na odvojke za Pudarce, Dražanj, Kamendol i Umčare, kao i za Živkovac.

Tender za tu fazu radova biće raspisan u junu, a očekuje se da primarna i sekundarna mreža budu završene na proleće 2023. godine, najavio je Vesić.

Pročitajte još

Reč je o osamnaest kilometara mreže, dve crpne stanice i rezervoarima, dakle o obimnijem poslu, vrednosti skoro tri milijarde dinara.

Istovremeno, Javno preduzeće “Vodovod” iz Grocke radiće sekundarnu mrežu na onim mestima gde je nema.

Osim Grocke, problem vodosnabdevanja rešavaće se i u Sopotu i Mladenovcu, gde će se završiti rezervoar Rajakovac.

– Sve tri opštine biće priključene na gradski vodovod, što će omogućiti stabilno i kvalitetnije vodosnabdevanje – kazao je Vesić.

Đaci dobili tri škole

Tanjug/ AP Photo/Michael Probst,file)

Zamenik gradonačelnika je danas obišao obnovljenu svečanu salu u Osnovnoj školi “Mića Stojković” u naselju Umčari.

– Reč je o školama u naseljima Leštane, Dražanj i Begaljica. Osim toga, Opština ulaže i u druge školske objekte na svojoj teritoriji. Osnovna škola “Mića Stojković” je uređena na pravi način i osim svečane sale dobila je modernu zbornicu i biblioteku, a Grad je obezbedio 13 računara. Sve to zaista izgleda kao u bilo kojoj školi u centru grada, što i jeste suština naše politike, da sve građanke i građani Beograda, bez obzira na to gde žive, kao i sva deca imaju iste uslove za život i obrazovanje. Kada to budemo uspeli, možemo da kažemo da smo ostvarili cilj – rekao je Vesić.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić je naveo da je, uz zdravlje sugrađana, obrazovanje jedan od prioriteta za Grocku.

– Grocka ima sedam prigradskih škola, a ove godine je u OŠ “Mića Stojković” uloženo 2,6 miliona dinara, dok je od septembra u sve prigradske škole uloženo oko 36 miliona dinara. Nastavićemo da ulažemo u sanacije i rekonstrukcije škola kako bi deca imala što bolje uslove za obrazovanje. Ove godine ćemo takođe nagraditi najbolje učenike iz naše opštine – rekao je on.

Precizirao je da školu pohađa 472 učenika, a postoje i isturena odeljenja u Dražnju, Pudarcima, Kamendolu i Živkovcu.

Vakcinisano više od 13.000 ljudi

Tanjug/ Sava Radovanović

Kol-centar za vakcinaciju Opštine Grocka na najbolji način pokazuje kako komuniciramo sa građanima i zašto je Beograd najuspešnija lokalna samouprava po ovom pitanju, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Grocka, kao i svaka druga opština, ima po dva kol-centra putem kojih komuniciramo sa svim građanima starijim od 65 godina. Samo putem kol-centra i opštinskog doma zdravlja u Grockoj vakcinisano je više od 13.000 ljudi, ne računajući one koji su to obavili na Beogradskom sajmu, putem preduzeća ili na neki drugi način – rekao je on.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić precizirao je da na teritoriji opštine postoje dva punkta za vakcinaciju – u Kaluđerici i Begaljici.

– Na ta dva punkta, zahvaljujući mobilnim timovima, vakcinisano je više od 13.000 građana, a revakcinisano više od 8.000. Imamo 75 volontera i radimo svakog dana od osam do 20 časova. Samo vakcinom “Sputnjik” je u poslednja tri dana vakcinisano 1.300 ljudi – precizirao je Pantelić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike