Gradonačelnik Beograda: “Najvažnije je povećati naplatu karata u javnom prevozu”

02.04.2021

18:38

0

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je za njega najvažnije da se novim sistemom prodaje karata u javnom gradskom prevozu poveća naplata kara

Gradonačelnik Beograda: “Najvažnije je povećati naplatu karata u javnom prevozu”
Copyright ATA Images/ A. K.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je za RTS da je za njega najvažnije da se novim sistemom prodaje karata u javnom gradskom prevozu poveća naplata karata i naveo primer da bi od novca 100.000 zaposlenih koji bi platili karte moglo da se kupi 100 novih autobusa, čime bi se omogućio komforniji prevoz.

Radojičić je rekao da je resorni Sekretarijat za javni prevoz napravio studiju kojom je procenjeno kako je prethodni provajder prodaje karata u javnom prevozu obavljao svoj posao i o mogućnostima za unapređenje tog sistema.

“Na osnovu toga je raspisan tender koji se završio i kroz taj tender je nova kompanija, koja ima neke suvlasnike iz prethodne priče, dala bolje uslove nego za prethodnih deset godina”, istakao je Radojičić tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Dodao je da se bolji uslovi ogledaju u povećanju broja kontrolora i prodajnih mesta i da će postojati prelazna faza koja će omogućiti građanima prestonice da lako pređu na novi koncept.

Gradonačelnik je istakao da je za njega najvažnije da se poveća naplata karata.

Profimedia

“U ovom trenutku je mali procenat ljudi koji plaćaju karte. Ne pričam u vremenu korone, ovo je jedna posebna situacija, ali proći će korona. Moramo dići svest. Oko 200.000 zaposlenih ne plaća karte. Kad bi 100.000 plaćalo, 100 autobusa godišnje bismo novih imali. Sto novih autobusa bi omogućili komforniji prevoz”, naveo je Radojičić.

Ponovio je da se mora podići svest o plaćanju karata za javni prevoz.

“Imamo vrlo apsurdnu situaciju da moramo da objasnimo ljudima. Zamislite da morate da objasnite čoveku da mora da plati kartu u avionu. Zašto mora da plati kartu u avionu? Zašto mora da plati u međugradskom?”, kazao je gradonačelnik Beograda.

“Beograd mora da bude zelen i čist”

Radojičić je istakao da Beograd mora da bude zelen i čist i da je potrebno rešavati probleme divljih deponija.

Pročitajte još:

“U ovom trenutku ima 300 divljih deponija, manjih i većih. Dvadeset četiri na gradskim površinama, u javnim prostorima. JKP Gradska čistoća na nedeljnoj bazi rešava neke od njih i to je pitanje kako to rešavamo u aktuelnim situacijama”, istakao je Radojičić.

Govoreći o divljoj deponiji na kojoj su se nalazili leševi svinja, gradonačelnik Beograda je naveo da su mu iz “Veterine Beograd” rekli da su u pitanju stari snimci i da se mrtve životinje na tom mestu trenutno ne nalaze.

Gradonačelnik je istakao da su takve stvari nedopustive i da se moramo izboriti svi zajedno i da je potrebno ta pitanja rešavati, kako akutno, tako i sistemski, kroz zakone.

“Suštinsko, najvažnije tu pitanje je komunalnog i građevinskog otpada. Komunalni otpad i celokupni proces i projekat Vinče značajno će unaprediti rešenje tog problema, iako mnogi, iz političkih razloga, nalaze mane i nedostatke tom delu rešavanja problema”, rekao je Radojičić.

Dodao je da građevinski otpad dodatno komplikuje situaciju, ali i da će spalionica otpada u Vinči doprineti rešavanju celokupne situacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike