Noć kada je goreo centar Beograda: Na udaru NATO pre 22 godine bile su zgrade MUP u Kneza Miloša

03.04.2021

07:30 >> 07:37

0

Autor: Jovana Vrećo

Požar je od jačine eksplozije zahvatio i Ginekološko-akušersku kliniku i psihijatrijsku bolnicu Dr Laza Lazarević, pa su bebe, majke i pacijenti evakuisani

Noć kada je goreo centar Beograda: Na udaru NATO pre 22 godine bile su zgrade MUP u Kneza Miloša
nato agresija - Copyright Profimedia/Printscreen

Desetog dana nezakonitog NATO bombardovanja SR Jugoslavije, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, pre tačno 22 godine, u noći između 2. i 3. aprila, na udaru razornih projektila bio je centar Beograda. Sat posle ponoći, krstarećim raketama pogođene su zgrade republičkog i saveznog MUP-a u Ulici kneza Miloša.

Požar je od jačine eksplozije zahvatio i zdravstvene objekte u neposrednoj blizini, Ginekološko-akušersku kliniku i psihijatrijsku bolnicu “Dr Laza Lazarević”, pa su majke i novorođenčad, kao i ostali pacijenti koji su se tu našli, evakuisani u skloništa.

Tada su se britanski premijer Toni Bler i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton usaglasili da je bombardovanjem centra Beograda poslata, kako su oni rekli, snažna poruka predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Usledili su sve jači vazdušni udari po Beogadu, a posle nepuna dva meseca, 24. maja, zgrada republičkog MUP-a je ponovo gađana, a tada su se na meti našli i dalekovod kod Obrenovca i područje Batajnice.

Neizvesna sudbina

Posle više godina neizvesnosti i promena koje su pratile projekat za prostor starog MUP-a, početkom oktobre 2016. godine počelo je rušenje zgrade.

Radnici su teškom mehanizacijom otklanjali poslednje ostatke zgrade koja je godinama bila prazna. Usled oštećenja tokom bombardovanja i velike količine građevinskog materijala koji je trebalo izneti sa lokacije, uklanjanje ovog objekta trajalo je mesecima.

Profimedia

Iako je zdanje uništeno, kamena kapija i grb sa zgrade su sačuvani i nalaze se na fasadi jednog od objekata novoizgrađenog stambeno-poslovnog kompleksa.

Na tom mestu nikla su tri solitera, odnosno stambeno-poslovni kompleks “Belgrade Skyline”, a vrednost te investicije je 200 miliona evra.

Simbol vremena

Zgradu saveznog MUP-a je projektovao projektantski biro Ministarstva unutrašnjih poslova FNRJ na čelu sa Ludvigom Tomorijem.

Zgrada je podignuta na uglu Ulice kneza Miloša i Drinske, a raščlanjena je u tri bloka, od kojih središnji ima dominantan položaj. Na centralnom mestu, na atici iznad portala, bio je postavljen grb FNRJ. Isticala se kao simbol moći države i partije, a njen monumentalizam odgovarao je novoj ideologiji.

Podsetimo, 24. marta obeležena je 22-godišnjica od kada su počeli vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ. To nisu bili samo vazdušni napadi u kojima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, to je bio udar na sve vrednosti kojima su nas do tada “učili” baš oni koji su na nas bacali bombe.

Pročitajte još:

Bez trunke griže savesti i bez izvinjenja, čak i posle više od dve decenije, sa jednim ciljem, 78 dana je trajao teror nad našom državom, nad našim pravnim sistemom i nad našim životima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike