Bašte krcate, ispija se kafa na otvorenom posle dužeg vremena: Kako Beograđani provode prvi dan nakon ublaženih mera (FOTO)

05.04.2021

13:16 >> 15:20

0

Autor: Jovana Vrećo

Reporteri 24sedam su posetili nekoliko lokala, koji su ovog petog aprilskog dana bili puni

Bašte krcate, ispija se kafa na otvorenom posle dužeg vremena: Kako Beograđani provode prvi dan nakon ublaženih mera (FOTO)
kafić bašta - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Posle dužeg vremena u prestonici su danas počele da rade bašte kafića i restorana, kojima je dozvoljen rad, ali isključivo na otvorenom.

Popuštanje mera ugostitelji su jedva dočekali, pa su vrata svojih lokala otvorili jutros oko 8 časova, a to su sugrađani iskoristili kako bi popili prvu jutarnju kafu, ali i napravili pauzu u toku radnog vremena.

Reporteri 24sedam su posetili nekoliko lokala, koji su ovog petog aprilskog dana bili puni.

Dok je bilo onih građana koji su poštovali propisane mere, nosili maske, držali distancu, bilo je i onih koji su jedva dočekali da sednu u bašte kafića, “prodišu”, ne plašeći se rizika od koronavirusa, jer, kako su nam rekli, “sve ovo predugo traje”.

24sedam/Katarina Mihajlović

 

-Jedva smo čekali, nije imalo šta da se radi, još je prethodnih dana bilo i loše vreme. Nadamo se da će ove mere ostati na snazi, ali i da će sunce potrajati – rekla su tri mladića koja su se posle nekog vremena sastala zajedno na kafi.

S druge strane, naišli smo i na dve sugrađanke koje su zajedno pile kafu i uživale na otvorenom, ali su nam otkrile da se osećaju bezbedno i sigurno jer su vakcinisane.

24sedam/Katarina Mihajlović

-Vakcinisane smo i zato smo i sele u kafić. Svakako nam više prija da sednemo i popijemo kafu, nego da uzmemo kafu za poneti i šetamo, mada smo i to radile dok su strože mere bile na snazi – rekla je jedna od njih.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Ipak, važno je naglasiti da je zabranjena živa muzika u baštama.

Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

24sedam/Katarina Mihajlović

Još ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu ukoliko u objektu ne postoje stolovi i stolice za sedenje. Izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.
Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Vakcinacija protiv kovid 19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Pročitajte još:

Vlada Srbije je najavila da će od danas biti pojačana inspekcijska kontrola poštovanja svih epidemioloških mera koje važe na teritoriji Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike