Problem koji se "vidi": Kako je performans jednog Obrenovčanina skrenuo pažnju na rupe na putu (VIDEO)

06.04.2021

17:50 >> 17:46

0

Autor: Jovana Vrećo

Iz JP Putevi Beograda kažu, za 24sedam, da se rupe svakodnevno saniraju, kao i da je 2020. godine, utrošeno oko 900 miliona dinara na redovno održavanje saob

Problem koji se "vidi": Kako je performans jednog Obrenovčanina skrenuo pažnju na rupe na putu (VIDEO)
Copyright Foto: 24sedam/L.Đ.T

Performans jednog Obrenovčanina, koji je snimljen kako sedi na gajbi piva i peca u velikoj rupi na putu kod Obrenovca, privukao je veliku pažnju korisnika društvenih mreža i još jednom “uperio svetlo” na stalni problem rupa na saobraćajnicama, koje ugrožavaju bezbednost, ali i oštećuju automobile, kako u toj beogradskoj opštini, tako i u drugim.

Naime, snimak je načinjen na mostu kod naselja Dudovi, a na njemu se vidi muškarac koji sedi nasred ulice i uprkos saobraćaju koji se odvija pored njega, “zabacuje” udicu i peca u rupi punoj vode na kolovozu, dok pored njega prolaze začuđeni vozači.

Kako navodi RTV Mag, reč je o Obrenovčaninu Vladimiru M. koji je ovim performansom hteo da ukaže na mesto gde vozačima već duže vreme probleme pravi jedna rupa na asfaltu.

On je tada istakao da je ovo bio njegov način da ukaže koliko ova, ali i slične rupe ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.

Odmah su usledili komentari koji potvrđuju da je ta rupa tu već duže vreme, ali i koji se zahvaljuju Vladimiru što je na ovakav način ponovo na to ukazao: “Čovek skreće pažnju na problem koji traje mesecima. Rupa koja se non stop otvara i pravi problem. Voda bulvalno izvire non stop. Ja zvala vodovod pre mesec dana i oni rekli da je pukla glavna cev”, “Svaka čast momku na performansu! Tako se bori za svoj grad i svoje zemljake!”…

Stotine miliona

Iz JP “Putevi Beograda”, za 24sedam, kažu da je u prethodnoj godini utrošeno oko 900 miliona dinara na redovno održavanje saobraćajnica na svih 17 gradskih opština.

– Sanacija rupa na asfaltnom kolovozu se u najvećoj meri vrši tvrdolivenim asfaltom – objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Ipak, dodaju da u nekim slučajevima, kada je potrebno izvaditi deo starog asfalta, sanacija se vrši valjanim asfaltom sa prethodnim rušenjem i opsecanjem na mestu intervencije.

Kako dodaju u 2020. godini dali su više od 9.000 naloga izvođačima, povodom različitih oštećenjana saobraćajnicama.

Svakodnevne prijave

Međutim, ovaj slučaj na Obrenovcu, naravno, nije usamljen. Na društvenim mrežama, građani svakodnevno dele fotografije, i prijavljuju Beokom servisu, napravljene u različitim delovima grada, na kojima se može videti da je problem rupa na kolovozima prisutan u brojnim beogradskim naseljima.

Tako je na Karaburmi, u Ulici Dragoslava Srejovića, pored toga što je oko šahta koji se nalazi na saobraćajnici, napravljen “krater”, počela da se i izliva voda, koja samo pravi još veći problem, jer smanjuje njegovu vidljivost.

Da sugrađani pribegavaju različitim metodama, kako bi makar rupe, kad već nisu sanirane, bile vidljive, pokazuje i fotografija koju je podelila jedna sugrađanka na društvenoj mreži Tviter, a na kojoj se vidi kako je na Medakoviću III, u jednoj ulici, problem “rešen” tako što je stavljena grana u rupu, da upozori vozače.

Procena štete

Nakon kontakta sa udarnom rupom na putu, ukoliko dođe da vidnog oštećenja nekog dela vozila, trebalo bi pozvati saobraćajnu policiju, koja uz uviđaj i foto dokumentaciju sačinjava zapisnik.

Ukoliko saobraćajna policija ne bude u mogućnosti da izađe na teren u doglednom periodu, potrebno je obezbediti dva svedoka i detaljnu foto dokumentaciju oštećenja vozila i udarne rupe, u sopstvenoj režiji. Zatim, sa zvaničnim zapisnikom, potrebno je da se u osiguravajućem društvu zatraži procena štete.

Pročitajte još:

Sa zapisnikom i procenom štete, građani potom treba da se obraćate komunalnom preduzeću zaduženom za održavanje deonice puta na kom se šteta dogodila, sa zahtevom za nadoknadu štete.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike