"Ekološki ustanak" ispred Narodne skupštine - Cane Partibrejkers: Bez vode nema slobode, bez vazduha nema života (FOTO+VIDEO)

10.04.2021

11:12 >> 15:01

0

Na protestu je predstavljeno 20 zahteva koje je osmislilo više od 45 ekoloških organizacija organizacija

"Ekološki ustanak" ispred Narodne skupštine - Cane Partibrejkers: Bez vode nema slobode, bez vazduha nema života (FOTO+VIDEO)
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Protest “Ekološki ustanak” okupio je u 13 sati više stotina građana ispred Narodne skupštine sa zahtevima za uklanjanje svih malih hidroelektrana u Srbiji, poštovanje Ustava i Zakona o zaštiti prirode, kao i za pravednu ekologiju bez masovnog trovanja stanovništva.

Na Trgu Nikole Pašića saobraćaj je bio blokiran, a među okupljenim je bilo aktivista svih uzrasta, od starijih pa do dece.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Trava je zdrava, beton je šteton”, “Ukrali ste našoj deci Deda Mraza”, “Nosim crno za sve žrtve zagađenja” i mnoge druge.

Na protest je došao i Zoran Kostić Cane iz grupe “Partibrejkersi” koji je ispred Skupštine održao govor.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Bez vode nema slobode, a ona se truje non stop. Bez zemlje nema hrane, bez vazduha nema života. Hoću da vas podsetim da to sve odlazi od nas zbog nekog profita i neke nesvesnosti. Seče se grana na kojoj sedimo. Ovo nema veze sa politikom, to ima više veze sa opstankom čoveka na ovim prostorima, sa generacijama koje dolaze posle nas – rekao je on.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Aktivista i predstavnik pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta okupljenim građanima rekao da je u toku sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Došli smo da kažemo “NE” onima koji svaki dan skrnave naše reke i našu prirodu. Ovde je preko 80 ekoloških organizacija iz cele Srbije. To su ljudi koji su u poslednjih desetak dana zajednički sastavili zahteve koje ćete čuti kasnije. Ja se pitam od koga zahtevamo i šta – rekao je Ćuta.

Antonio Ahel/ATAImages

Okupljenima se obratio i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Mi smo narod koji kopni, topi se i lagano nestaje. Srbiji treba život, rađanje i obnova. Treba nam i razvoj, ali ne razvoj koji dovodi do zagađenja vazduha, uništavanja njiva i raseljavanja stanovništva – kazao je dekan.

Antonio Ahel/ATAImages

Na protestu je došao i Ljubivoje Ršmović, koji je rekao da danas govorimo o drugim ukrasima cveta, a ne o deci.

– Šta bih dao da sam ovde da vam recitujem pesme za decu. Ipak, danas govorimo o drugim ukrasima sveta, a ne o deci.  Danas treba znati nešto što su na svetu znali stari narodi na Novom Zelandu koji su posle mnogo godina uspeli da svoju kultnu reku proglase živim bićem, pravnim subjektom i izdejstvuju kod parlamenta da ta reka dobije zaštitnike, da je čuvaju, da se ona dostojanstveno rađa i teče u ime njihove jedne rečenice, amaneta, još starijeg od toga – ja sam voda i onda je ja. Danas nam je potreban ekološki patriotizam, da je priroda ja i da sam ja priroda – rekao je Ršumović.

Ispred Narodne skupštine došli i studenti Šumarskog fakulteta, ali i aktivisti iz Bosne i Hercegovine.

Posle obraćanja govornika, građani su se uputili do zgrade Vlade Republike Srbije, u Nemanjinoj ulici, a zatim do RTS-a, gde se protest i završio.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Na protestu je predstavljeno 20 zahteva koje je osmislilo više od 45 ekoloških organizacija organizacija.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Aktivista pokreta Jovanović Ćuta izjavio je ranije da “ustanak” traje već godinu dana, kada je krenuo sa Stare planine gde su uspeli da “odbrane reke” od MHE.

– Naš osnovni cilj je brisanje svih MHE sa čitave teritorije Republike Srbije, čak i rušenje postojećih. Kada Nemac izgradi MHE reka nastavi da teče, naši kada grade – reke nema, reka ide u cev, nestane sav živi svet – istakao je Ćuta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike