Načelnik Divac: Komunalna milicija u kontroli - juče bez kršenja mera u tržnim centrima

13.04.2021

07:32 >> 07:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Podsetio je da je potrebno da u svakoj radnji, ne samo u tržnim centrima, postoje korona redari zaduženi za sprovođenje mere koje propisuje Krizni štab

Načelnik Divac: Komunalna milicija u kontroli - juče bez kršenja mera u tržnim centrima
Copyright Foto: 24sedam/ J. V.

Komunalna milicija u Beogradu u toku jučerašnjeg dana nije zabeležila kršenje mera u tržnim centrima.

Načelnik Komunalne milicije Ivan Divac rekao je za TV K1 da se svakodnevno vrši kontrola poštovanja propisanih mera na terenu, te da je suština da se svi odgovorno ponašaju u borbi protiv epidemije.

Divac je podsetio da je potrebno da u svakoj radnji, ne samo u tržnim centrima, postoje “korona redari” zaduženi za sprovođenje mere koje propisuje Krizni štab.

Ističe da komunalna milicija ili sanitarna inspekcija ne mogu biti u svakom trenutku u tržnim centrima ili ugostiteljskim objektima, ali da je bitno da su na terenu i da postupaju po prijavama građana.

– Suština je da budemo prisutni na terenu i raduje me broj prijava građana – rekao je Divac, koji je naveo da su građani u subotu prijavili svadbu u tržnom centru “Stadion” organizovanu za 80 ljudi, uz muziku.

Antonio Ahel/ATAImages

– Ne postoji šansa da iskontrolišemo svaki prostor, ali treba nam saradnja sa građanima. Ne postoji dovoljan broj komunalnih milicionara, nama bi trebalo 15.000 ljudi da sve pokrijemo, a ni tada ne bismo pokrili svaku tačku – naglasio je Divac.

Podsetimo, tržni centri juče su ponovo počeli da rade, uz poštovanje epidemioloških mera. Radno vreme tržnih centara je od 10 do 22 sata.

U Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara koja je objavljena u Službenom glasniku se, između ostalog, precizira da je i dalje zabranjen rad ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Upravljač objekta dužan je da obezbedi da se ispred šaltera za prodaju hrane i pića ne okuplja veći broj osoba i da između njih postoji razmak od najmanje dva metra.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske.

Pročitajte još:

Zaposleni moraju nositi zaštitnu masku tokom rada, a zajedničke prostorije i predmete koje koriste korisnici moraju se na svakih sat vremena dezinfikovati.

U tržnim centrima određen je i “korona redar” koji je odgovoran za poštovanje mera nošenja maske, a ako objekat ima više ulaza i izlaza, više spratova i površine je veće od 500 kvadratnih metara, mora biti određeno više “korona redara”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike