Vesić: Beograd ima na stotine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta

15.04.2021

16:00 >> 14:37

0

Zamenik gradonačelnika prisustvovao je danas prezentaciji Programa podrške razvoju zadrugarstva, koja je održana u Skupštini grada

Vesić: Beograd ima na stotine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački/Beoinfo

Posle Vojvodine, Beograd je najveći poljoprivredni region u Srbiji, što ranije nije bilo prepoznato, iako glavni grad ima na stotine hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, istakao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je prisustvovao prezentaciji Programa podrške razvoju zadrugarstva, koja je održana u Skupštini grada.

Vesić je zahvalio Ministarstvu za brigu o selu na ovoj prezentaciji, kojom su poljoprivrednici Beograda i gradskih opština, koje u svom sastavu imaju poljoprivredna područja, upoznati sa mogućnostima učestvovanja na konkursima koje raspisuje Vlada Republike Srbije.

– Kada smo inicirali izmenu Zakona o glavnom gradu, jedan broj nadležnosti iz oblasti poljoprivrede dobili smo od Republike, kao što je poljoprivredna inspekcija, zakup poljoprivrednog zemljišta i njegova kontrola, uveli smo iznajmljivanje na period od deset godina kako bi oni koji sade mogli da planiraju sadnju, ulazimo u proces organizacije poljočuvarske službe, pregovaramo kako bismo mogli da ulažemo sredstva u protivgradnu zaštitu, a i generalno sva naša ulaganja u infrastrukturu prigradskih opština podstiču poljoprivredu – istakao je Vesić.

Foto: Beoinfo

On je naveo da je ove godine izdvojeno 180 miliona dinara, kao i da je konkurs u četiri kategorije za nabavku poljoprivredne opreme u toku.

Vesić je najavio i plan da se otvori kancelarija u Beogradu koja bi registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima pomagala da apliciraju za fondove EU, pri pisanju projekata i slično.

Najavio je nastavak saradnje sa resornim ministarstvom, kao i obilazak opština koje imaju poljoprivredno stanovništvo kako bi ih u razgovoru dodatno animirali i motivisali da koriste ono što im država omogućava.

– Dobra vest za njih jeste da će u okviru svojih zadruga moći da konkurišu za podsticajna sredstva i to novoformirane do sedam i po miliona dinara, a postojeće do petnaest miliona dinara. Želimo da se poljoprivrednici Beograda udruže u zadruge, a svoj posed stave u funkciju i tako postanu deo „zelenog prstena” grada Beograda – rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Foto: Beoinfo

Pomoćnica ministra Tijana Nešić održala je prezentaciju o privrednim gazdinstvima i zadrugama. Ona je istakla da u Srbiji ima oko 566 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, što je za 66 hiljada manje nego u 2012. godini.

– Prosečna starost nosioca gazdinstva je 61 godina, a samo 10 odsto obradivih površina se osigurava. Vrednost proizvodnje u Srbiji sa jednog hektara je hiljadu dolara, dok je u Danskoj 17, a u Holandiji čak 24 puta veća – precizirala je Tijana Nešić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike