Počela akcija prolećnog uređenja prestonice: "Organizovana mafija pravi divlje deponije u Beogradu"

15.04.2021

09:38

0

Vesić je rekao da će od danas u narednih nekoliko nedelja biti očišćeno skoro 40 lokacija na kojima se nalaze velike količine smeća, te da će se čistit

Počela akcija prolećnog uređenja prestonice: "Organizovana mafija pravi divlje deponije u Beogradu"
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Čišćenjem deponije na groblju u naselju Mali Mokri Lug danas je počela velika akcija prolećnog uređenja Beograda u okviru koje će biti očišćeno skoro 40 lokacija na kojima se nalaze “divlje” deponije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da od 2014. godine svakog aprila gradske komunalne službe, u saradnji sa građanima, čiste Beograd.

– Inicijativu za uklanjanje deponije na groblju u Malom Mokrom Lugu dala je sugrađanka Bilja Dojčinović koja mi je pisala, poslala slike i zamolila da se ovo ukloni – rekao je Vesić i dodao da je to pravi primer kako Grad može da radi zajedno sa građanima i rešava probleme.

Tanjug/Tara Radovanović

Vesić je rekao da će od danas u narednih nekoliko nedelja biti očišćeno skoro 40 lokacija na kojima se nalaze “divlje” deponije, te da će se čistiti grafiti i priobalje.

– Na taj način ćemo pokazati da želimo da naš grad bude očišćen i spreman za naredni period – rekao je Vesić.

Naveo je da deponija na groblju u Malom Mokrom Lugu nije nastala slučajno i dodao da je to jedna od građevinskih deponija.

– U Beogradu postoji mafija koja se time bavi organizovano, odnosno nekoliko firmi koje to rade. One od investitora naplaćuju nošenje zemlje, a onda umesto da zemlju nose u Vinču sipaju to svuda u gradu, uzimaju pare i na tome zarađuju milione – rekao je Vesić.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Naveo je da je policija vodila postupke protiv nekoliko njih, ali da će u budućnosti morati da se promene zakoni kako bi se stalo na kraj toj mafiji.

– To znači da ćemo menjati Zakon o krivičnom postupku, oduzimaćemo kamione kojima se to radi. Menjaćemo i Zakon o planiranju i izgradnji u kome uvodimo da svako ko gradi, pre dobijanja upotrebne dozvole, mora da donese dokaz o odlaganju građevinskog otpada čime ćemo jasno znati da li je zemlja predata na regularnu deponiju ili je urađeno na ovaj način – rekao je Vesić.

Naveo je da je groblje u Malom Mokrom Lugu veliko i jedno od neuređenih groblja na teritoriji Beograda.

– Prošle godine smo na Skupštini grada doneli odluku kako moraju biti uređena groblja na teritoriji grada, bez obzira da li su u vlasništvu Grada, Opštine ili su seoska groblja i sada ćemo tu odluku polako početi da sprovodimo – rekao je Vesić.

Pročitajte još

Najavio je da će groblje u Malom Mokrom Lugu biti ograđeno, a da će Opština Zvezdara uraditi staze.

– Polako ćemo uređivati groblja na teritoriji Beograda, koja nisu samo gradska, jer je to način da pokažemo koliko poštujemo one koji su nas napustili – rekao je Vesić.

Inicijativu da se očisti deponija na groblju u Malom Mokrom Lugu dala je Bilja Dojčinović sa Zvezdare koja je izrazila zadovoljstvo što je akcija čišćenja počela i zahvalila svima koji u njoj učestvuju.

– Veoma sam srećna zbog ove akcije. Ovo je sveto mesto i na ovaj način ćemo ispostovati one koji su nas napustili – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike