Završni radovi na skveru: Pogledajte gde će biti postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću (FOTO)

16.04.2021

16:50 >> 17:20

0

Autor: Jovana Vrećo

Izrađen je po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije

Završni radovi na skveru: Pogledajte gde će biti postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću (FOTO)
Copyright Facebook/ Goran Vesić

U toku su završni radovi na skveru koji se nalazi između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana na kome će naredne nedelje biti postavljen spomenik despotu Stefanu Lazareviću, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela tog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije.

Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara.

Завршни радови на скверу који се налази између улица Гундулићев венац, Дринчићева, Палмотићева и Булевара деспота Стефана на коме ће наредне недеље бити постављен споменик деспоту Стефану Лазаревићу.

Posted by Горан Весић on Петак, 16. април 2021.

Kako je ranije rekao Vesić, despot Stefan prikazan je sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti.

U desnoj ruci drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka, a u levoj ruci drži knjigu.

Pročitajte još:

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću biće otkriven 19. aprila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike