"Dani Beograda" na Sava promenadi: Otvorena izložba fotografija izgradnje Novog Beograda

18.04.2021

12:51

0

U pitanju je 38 fotografija, uglavnom iz 1948. godine, kada je počela izgradnja najmnogoljudnije beogradske opštine

"Dani Beograda" na Sava promenadi: Otvorena izložba fotografija izgradnje Novog Beograda
Copyright Beograd, 18. aprila 2021. - Na Savskoj promenadi pomocnik gradonacelnika Andreja Mladenovic otvorio je izlozbu fotografija izgradnje Novog Beograda, povodom obelezavanja dana graditelja Novog Beograda i svih ucesnika omladinskih radnih akcija. Fotografije koje su izlozene deo su arhive Novinske agencije Tanjug, po izboru urednika Tanjugovog foto servisa Dragana Kujundzica. FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / bg

U okviru manifestacije “Dani Beograda” danas je na Sava promenadi otvorena izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, povodom obeležavanja dana graditelja Novog Beograda i svih učesnika omladinskih radnih akcija.

U pitanju je 38 fotografija, uglavnom iz 1948. godine, kada je počela izgradnja Novog Beograda, koje su napravili tadašnji fotoreporteri novinske agencije Tanjug.

Autor izložbe je urednik foto servisa Tanjuga, Dragan Kujundžić, koji je podsetio da su se 11. aprila 1948. godine skupile prve radne akcije da izgrade Novi Beograd, te da je taj dan proglašen kao Dan Novog Beograda.

– U arhivi Tanjuga postoji puno fotografija i bile su slatke muke od nekoliko hiljada njih izabrati 38 – rekao je Kujundžić.

Naveo je da je prostor na kome je izgrađen Novi Beograd 1948. godine bio ledina sa močvarama i da su akcijaši prvo krenuli sa isušivanjem tih močvara kako bi napravili pogodno tlo za gradnju u kojoj su, dodao je, učestvovali mladi iz cele tadašnje Jugoslavije.

 

Izložba će biti otvorena deset dana, naveo je Kujundžić i izrazio nadu da će se vreme prolepšati kako bi sugrađani mogli da uživaju u izložbi na Sava promenadi.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da nas ta izložba vraća u prošlost, ne tako davnu, ali prošlost kojom možemo da se ponosimo.

– Ova izložba nas vraća u dane kada su mladi ljudi postajali deo sistema tako što su svojim radom i vremenom davali veliki doprinos da se država izgradi i da se na taj način pokrene privreda – rekao je Mladenović.

Naveo je da radne akcije nisu podrazumevale samo fizički rad, već i obuku i usavršavanje onih koji su u njima učestvovali.

Naveo je da opština Novi Beograd danas, sa više od 200.000 stanovnika, predstavlja “grad u gradu”.

Pročitajte još:

Novi Beograd je, ističe Mladenović, finansijski i ekonomski centar grad gde posluje veliki broj kompanija.

“Dani Beograda” su tradicionalna manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto slovensko ime Beograd, i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike