Nastavak kampanje "Potpiši prodiši": Zeleni baloni za čistiji vazduh na ulicama Beograda i širom Srbije (FOTO)

20.04.2021

16:32 >> 15:51

0

Autor: Jovana Vrećo

Cilj je u roku od sedam dana skupiti 30.000 potpisa podrške građana na nivou cele države i pokrenuti narodnu inicijativu za promenu Zakona o zaštiti životn

Nastavak kampanje "Potpiši prodiši": Zeleni baloni za čistiji vazduh na ulicama Beograda i širom Srbije (FOTO)
Copyright Promo/ Kampanja "Potpiši prodiši"

Kampanja “Potpiši prodiši”, kojom se Udruženje građana “Srbija u pokretu” zalaže za zabranu prodaje surovog lignita privatnim licima i prelazak na kvalitetnije vrste uglja, ponovo je pokrenuta.

Čuveni zeleni baloni su, i ovog puta, simbol kampanje, a cilj je isti – u roku od sedam dana skupiti 30.000 potpisa podrške građana na nivou cele države i pokrenuti narodnu inicijativu za promenu Zakona o zaštiti životne sredine.

Po podacima u Srbiji svake godine usled aerozagađenja umre 15.500 ljudi, a sve više dece se, upravo zbog toga, rađa sa smetnjama u razvoju.

Član tima kampanje “Potpiši prodiši” i predstavnik udruženja “Srbija u Pokretu”, Nataša Danilović, za 24sedam, kaže da je koncept isti kao i prethodni put, a da je razlika jedino što je sada na terenu veći broj timova.

– Kampanja “Potpiši prodiši” je ponovo pokrenuta 19. aprila i trajaće zaključno sa 25. aprilom. Ovog puta se kampanji pridružilo još timova iz cele Srbije, te se sada u strukturi nalaze Bor, Zaječar, Kragujevac, Užice, Čačak, Niš, Novi Sad, Valjevo, Beograd, Novi Banovci, Trstenik i Kuršumlija – rekla je Danilovićeva.

Tako će, u nekoliko gradova širom Srbije, građani moći da svojim potpisom podrže predlog izmene zakona koji su pisali profesori sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na katedri za zaštitu životne sredine.

Dodala je da su, kao i prethodni put, kampanju podržale mnoge javne ličnosti i podelile poziv na društvenim mrežama.

Na sajtu potpisiprodisi.rs su objavljene lokacije na kojima će se nalaziti zeleni baloni kao i volonteri Udruženja koji će prikupljati potpise.

Podsetimo, skupljanje potpisa, započeto je još u martu, ali je kampanja bila pauzirana usled pogoršane epidemiološe situacije i vremenskih uslova koji nisu dozvolili njenu realizaciju.

Opasni energent

Sirovi lignit je najnekvalitetnija vrsta uglja koja kada se loži u individualnim domaćinstvima stvara veliko zagađenje.

Lignit bez tehničke obrade ima najmanju toplotnu moć, a najviše zagađuje vazduh jer sadrži preko 50 odsto vlage i 15 odsto pepela.

Pročitajte još:

Prelazak na tehnički obrađen lignit bi po sezoni koštao bi samo 2,5 odsto više, ali bi zdravlje stanovništva bilo pod mnogo manjim rizikom, s obzirom na to da zagađenje vazduha, čiji je sirovi lignit samo jedan od uzroka, izaziva respiratorne, kardiovaskularne bolesti i bolesti nervnog sistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike