Uklanjaju se grafiti, postavljaju rampe za osobe sa invaliditetom: Dotrajali i zapušteni podzemni prolazi dobijaju novi izgled

23.04.2021

08:00 >> 08:04

0

Kako iz JP Putevi Beograd za 24sedam kažu pod redovno održavanja spada: farbanje zidova prolaza, održavanje rasvete, protivpožarnog osvetljenja...

Uklanjaju se grafiti, postavljaju rampe za osobe sa invaliditetom: Dotrajali i zapušteni podzemni prolazi dobijaju novi izgled
podzemni prolaz terazije1 - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Uređenje uveliko dotrajalih i zapuštenih beogradskih podzemnih prolaza, čije je životno doba datira još iz 80-ih godina prošlo veka, počelo je u okviru prolećne akcije sređivanja prestonice, te će građani Beograda uskoro hodati kroz čistije i bezbednije podvožnjake za pešake.

“Prolećno uređenje grada” počelo je 13. aprila, a još prošle godine urađena je koncesija i nađena je kompanija koja je dobila mogućnost da se reklamira u podzemnim prolazima, te zauzvrat ima obavezu da o svom trošku uredi sve podvožnjake.

Tanjug/Nikola Anđić

Pored te kompanije, radnici JP “Putevi Beograd” redovno održavaju 22 prolaza:

  • Podzemni prolaz Igumanova palata – popravka rasvete
  • Podzemni prolaz Palata Albanija – čišćenje oluka plafonske konstrukcije i zamena oštećenih stakala sa nadstrešnice
  • Podzemni prolaz Robna kuća (Terazije) – popravka rasvete
  • Podzemni prolaz Zeleni venac – popravka rasvete, uklanjanje grafita i popravka pešačkih komunikacija
  • Podzemni prolaz Južni bulevar – čišćenje i izrada rešetki slivnika
  • Podzemni prolaz Studentski grad – popravka rasvete, izrada koševa za zaštitu rasvetnih tela i pranje i čišćenje zidova
  • Podzemni prolaz Bežanijska kosa – popravka rasvete
  • Podzemni prolaz Požeška – popravka rasvete i uklanjanje grafita.

Kako iz JP “Putevi Beograd” za 24sedam kažu pod redovno održavanja spada: farbanje zidova prolaza, uklanjanje grafita, održavanje rasvete, protivpožarnog osvetljenja, podova i stepeništa, nadstrešnica na ulazima, čišćenje slivničkih rešetki u prolazu, održavanje pokretnih stepenica i platformi za osobe sa invaliditetom.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Dok sa druge strane rekonstrukcija podrazumeva: uklanjanje postojećih nadstrešnica i ograda na ulazima u prolaze i izradu novih, obnovu podnih, zidnih i plafonskih obloga, neophodne intervencije na instalacijama sistema kišne kanalizacije, čišćenje i održavanje svih zidnih površina, instaliranje LED osvetljenja i nadzornih kamera.

Pročitajte još

– Tokom prošle i ove godine potpuno su obnovljena dva podzemna pešačka prolaza na Novom Beogradu – u Bulevaru Mihajla Pupina (kod TC “Ušće”) i u Bulevaru Jurija Gagarina (kod TC “Piramida”) – kažu za 24sedam iz “Putevi Beograd” i dodaju da je u toku rekonstrukcija podvožnjaka kod Sajma.

U ovom preduzeću kažu da bi uskoro trebala da počne i obnova tri podzemna prolaza na Terazijama, kao i jednog u Nušićevoj ulici.

– U sva tri pomenuta podzemna prolaza biće instalirane koso podizne rampe za osobe sa invaliditetom – zaključuju u JP “Putevi Beograd”.

Čišćenje podzemnih prolaza je u nadležnosti JKP “Gradska čistoća”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike