Vesić: Vakcinacija osetljivih kategorija jedan od prioriteta imunizacije

22.04.2021

08:30 >> 08:25

0

Značajno je da se vakcinacija organizuje u samim domovima, to jest na mestu koje je poznato osobama sa smetnjama u razvoju - kaže zamenik gradonačelnika

Vesić: Vakcinacija osetljivih kategorija jedan od prioriteta imunizacije
Copyright Beoinfo

U Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Predah” u Šekspirovoj ulici, do sada je vakcinu protiv koronavirusa primilo oko 250 korisnika i oko 190 zaposlenih, a u ustanovama takvog tipa u Beogradu moguće je da se imunizuju i roditelji tih mladih, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da se više od mesec dana obavlja vakcinacija starijih od 18 godina sa smetnjama u razvoju i istakao značaj te imunizacije, dodajući da Grad pokazuje da vodi računa o toj osetljivoj populaciji.

– Posebno je važna vakcinacija njihovih roditelja, jer oni često osim roditelja nemaju nekog drugog i važno je da ostanu zdravi – rekao je Vesić novinarima.

Naglasio je da je značajno što se vakcinacija organizuje u samim domovima, to jest na mestu koje je poznato osobama sa smetnjama u razvoju.

Beoinfo

Teže bi bilo da idu na Sajam, ukazao je Vesić i naveo da je odziv za vakcinaciju dobar.

– Urgentnije je njih vakcinisati nego neke druge ljude – kaže.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je upućen poziv svim udruženjima osoba sa invaliditetom u Beogradu, da odaberu da li žele da prime vakcinu u prostorijama udruženja ili da im Sekretarijat organizuje temine u domovima zdravlja.

– Brinemo o svim ugroženim kategorijama u Beogradu, jer nam je stalo i želimo da im omogućimo da i oni imaju dodatne mogućnosti kada je u pitanju vakcinacija – poručila je ona.

U drugim ustanovama takvog tipa do sada je vakcinisano više od 2.300 korisnika i zaposlenih, rekla je Stanisavljević odgovarajući na pitanje novinara.

Beoinfo

Ona kaže i da je do sada vakcinisano više od 90 odsto korisnika u prihvatilištima za stara i odrasla lica.

Olivera Račić, majka 25. godišnjeg sina koji boluje od celebralne paralize, ističe da je značajno što je njen sin vakcinisan u dnevnom boravku, koji je za njega poznat prostor.

On je primio Sinofarm vakcinu, a Račić hvali proces vakcinacije u toj ustanovi.

– Raspitivali smo kod njegovog lekara i u dogovoru sa tim došli smo do toga da je najbolje primiti Sinofarm. Godinu dana je kod kuće, moramo da ga vratimo u boravak – poručuje ona.

Pročitajte još:

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Predah” u Šekspirovoj Petar Jordanov pojašnjava da korisnici još uvek imaju strah zbog epidemije koronavirusa i naglašava da je ta ustanova spremna za povratak svih korisnika.

– Svi dnevni boravci rade, korisnici se polako vraćaju, uz poštovanje svih epidemioloških mera i to je ono što je jako dobro – rekao je Jordanov, koji je naveo da u “Predahu” trenutno ima 50 korisnika.

Uputio je zahvalnost Gradu što je omogućio da se vakcinacija odvija u dva dnevna boravka, u Šekspirovoj i na Bežanijskoj kosi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike