MOJ BEOGRAD Marko Tomaš: Prestonica je grad kafana koja su ključna mesta susreta ljudi

03.05.2021

20:00 >> 09:41

0

Pesnik je za 24sedam govorio o mestima kojima se rado vraća kada je u poseti glavnom gradu, kao i o tome šta za njega predstavlja simbol prestonice

MOJ BEOGRAD Marko Tomaš: Prestonica je grad kafana koja su ključna mesta susreta ljudi
Promo/Aleksandra Stojkov

Mostarac i jedan od najintrigantnijih pesnika na tlu bivše Jugoslavije – Marko Tomaš (43), čije su pesme prevođene na italijanski, engleski, poljski i nemački jezik, govorio je za 24sedam o mestima u Beogradu kojima se rado vraća kada je u poseti glavnom gradu, kao i o tome šta za njega predstavlja simbol prestonice, ali i o vremenu koje je znatno uticalo na njega.

“Kada je reč o omiljenom mestu teško mi je odlučiti, zaista. Volim šetnjicu iza hotela “Jugoslavija”. Tamo se lepo osećam. Volim šetati i Kalemegdanom, a najviše domaćim osećam deo grada oko Ateljea 212 i potez od Botaničkog vrta do vrha Skadarske. Drag mi je i Tašmajdan i još mnoštvo kutaka i zakutaka.

Promo/Aleksandra Stojkov

Simbol prestonice za mene je Skadarska ulica zbog toga što, iako danas još samo glumi samu sebe, i dalje nosi duh Beograda, a sviđalo se to nekome ili ne, a i Crnjanski je to pisao, Beograd je grad kafana koje su ključna mesta susreta ljudi. On se tako uz dodatak svojih osobenosti formirao u nekom davnom periodu kada se moda koja je nekada značila i način života donosila iz Pariza. Od toga duha je danas ostalo puno nekih divnih, lepo odgojenih ljudi.

Promo/Aleksandra Stojkov

“Šikaricu” u Skadarskoj ulici i danas zovem svojom beogradskom kancelarijom. Volim kafane “Mornar” i “Stara Hercegovina”, takva su mesta skoro potpuno iščeznula u drugim gradovima regije, a ja ih volim zbog staromodnog odnosa prema ugostiteljstvu koji je po meni jedini ispravan. Volim odlaziti u “Usta do usta” u Braće Nedića, pa u “Monks” bar, “Chillton”, “Idiott”. Čujem da je, kao i mnogo toga izrazito beogradskog, nestala i kafana “Orašac”. Voleo sam sediti u onoj senovitoj bašti koja je bila neka druga vremenska zona od vreve i haosa Bulevara na kojem se nalazila. Ali, tako to ide u franšiznom svetu koji teži sve uniformisati.

Pročitajte još

Duh Beograda polako iščezava. U jednom periodu, a ja sam noćna ptica, pri svakoj poseti Beogradu imao sam sve manje opcija za nastavak noćnih druženja. A promenila se i ona vizura koju sam voleo gledati dolazeći u Beograd auto-putem. Takvi zahvati nikada nisu dobri, jer se već pri pogledu iz daljine vidi nešto na silu i bez ikakvog smisla i osećaja stavljeno kao zid ispred one razbarušene nakupine građevina koje kao da su rasle jedna iz druge i jedna zbog druge. A ono, a znate na šta mislim, a glupo mi imenovati jer se i imenom odvaja od ostatka grada, ispred celog Beograda postoji samo za sebe i u sopstveno ime bez dodira s gradom kojem je, čini se, prilično odsekla i dovod vazduha.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi