Imućna dama koja je gradila Beograd, a o kojoj se malo zna: Ko je bila Persida Milenković?

11.05.2021

10:01 >> 15:13

0

Autor: Jovana Vrećo

U drugom delu priče o zadužbinarima, čija istorija datira još iz srednjeg veka, portal 24sedam pisao je o jednoj gospođi kojoj je dobročinstvo bilo na prv

Imućna dama koja je gradila Beograd, a o kojoj se malo zna: Ko je bila Persida Milenković?
Wikipedia, Wikimedia

Persida Milenković je bila imućna dama, koja je važila za jednog od najvećih zadužbinara naše prestonice.

Rođena je 1857. godine u Šapcu, u porodici Ćirić, od majke Jelke i oca Nikodija. Nekoliko godina kasnije, oni su se preselili u Beograd, pošto je otac, koji je bio zaposlen u Ministarstvu građevine, napredovao, što je povlačilo da mora i da se preseli u glavni grad.

Udala se mlada i ubrzo rodila sina Vojislava, koji je preminuo mlad, što je kasnije i dovelo do raspada njenog braka. Nedugo potom, sa 26 godina, Persida upoznaje trgovca i dobrotvora iz Beograda, Ristu Milenkovića. Sa njim, nažalost, nije imala dece, pa se par usmerio na ulepšavanje i izgradnju tadašnje prestonice.

Profimedia

Misija

Za ime Perside Milenković, vezuje se i priča o manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, koji se nalazi na Senjaku. Prema navodima, misija je ovoj ženi došla u snu, kada je sanjala crkvu na Topčiderskom brdu, i to tri puta, što ju je nagnalo da pokrene radove na ženskom manastiru. Ipak, spisi svedoče, da kada je temelj iskopan, na tom mestu su pronađeni ostaci crkvenog zdanja iz kasnog srednjeg veka.

Potom je izgradila i Crkvu Svete Trojice u Kumodražu. Oba zdanja su, posebno tokom Drugog svetskog rata, služila kao skloništa za nezbrinutu decu. Ovoj ženi je dobročinstvo bilo na prvom mestu, što svedoči i činjenica da je poklonila gradu dve kuće i dve vile, neku vrstu predratnog svratišta i doma za decu, a jedan objekat je pripao i Crvenom krstu.

Obrazovanje

U Ulici kraljice Natalije podigla je osnovnu školu u kojoj se danas nalazi Matematička gimnazija, dok je kuću u svom vlasništvu u Zmaj Jovinoj ulici u centru grada ostavila Beogradskom univerzitetu.

Pročitajte još

Par godina pre svoje smrti, 1943. godine, Persida je osnovala Zadužbinu Perse R. Milenkovićke, koja se bavila sakupljanjem prihoda kojima su najbolji studenti grada slani na školovanje u inostranstvo.

Sa svojim suprugom je stanovala u kući, na uglu Obilićevog venca i Knez Mihailove ulice, koja je srušena, pred njihovim očima, u bombardovanju Beograda aprila 1941. godine.

Iako se o ovoj ženi malo zna, njena dela su ovekovečila jedan period u Beogradu, zbog čega je i zasluženo jedna ulica ponela ime Perside Milenković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti