Briga o životnoj sredini: Građevinski otpad pretvaramo u agregat koji ćemo koristiti za druge namene

25.05.2021

12:27 >> 12:29

0

Zatvorili smo jedan kompletan krug cirkularne ekonomije - kaže gradska sekretarka za životnu sredinu Ivana Vilotijević

Briga o životnoj sredini: Građevinski otpad pretvaramo u agregat koji ćemo koristiti za druge namene
Copyright Pixabay/Life-Of-Pix

Privremeno postrojenje koje se gradi u Krnjači, na lokaciji bara Reve, omogućiće da se zemlja iz iskopa i građevinski otpad prerađuju do agregata i kao takvi deponuju na tu lokaciju, vodeći pritom računa o životnoj sredini, izjavila je gradska sekretarka za životnu sredinu Ivana Vilotijević.

Ona je podsetila da govorimo o građevinskom materijalu kada ga koristimo u izgradnji, na gradilištu, ali kada se izmesti sa te lokacije, on postaje otpad koji prilikom prerade postaje agregat.

– Zatvorili smo jedan kompletan krug cirkularne ekonomije i otpad pretvaramo u agregat koji ćemo da koristimo za nasipanje na onim mestima gde je to neophodno – pojasnila je Vilotijevićeva.

Kako je precizirala, ovo postrojenje je u funkciji pripreme agregata za nasipanje buduće „Slobodne zone Beograda”, koja je Planom detaljne regulacije privredne zone namenjena za privredne delatnosti.

Pixabay/Wokandapix

– Funkcionisanjem ovog postrojenja smanjuje se pojava „divljih deponija” od građevinskog otpada, što je i inače jedan od najvećih problema u Beogradu. Pokazujemo odgovoran pristup u tretmanu te vrste otpada u glavnom gradu – rekla Ivana Vilotijević.

Kada je reč o problemu sa građevinskim deponijama, ona je podsetila da je Grad Beograd još 1977. godine, odnosno Institut „Jaroslav Černi” dao određene preporuke za sređivanje tog dela leve obale Dunava koji pripada „Slobodnoj zoni Beograd”.

– Planom detaljne regulacije, koji je usvojen 2018. godine, predviđeno je prethodno nasipanje terena uz preporuku da se sa nasipanjem u cilju izgradnje započne mnogo pre nego što se teren privede nameni, kako bi se ostvarilo konsolidaciono sleganje tla i nasipa. Nakon toga, ovaj rejon se može koristiti za izgradnju planiranih sadržaja – navela je sekretarka za zaštitu životne sredine.

Shvativši problem sa građevinskim otpadom, u Grad Beogradu su doneli odluku da je neophodno odgovorno ponašanje, preventiva i da se građevinski otpad prerađuje do nivoa agregata koji će se koristi za nasipanje, istakla je sekretarka.

Pročitajte još:

– Procena studije uticaja na životnu sredinu bila je na javnom uvidu i još je u toku, kao i dobijanje dozvole za mobilno postrojenje. Kada se na ovoj lokaciji izvrši nasipanje, prema elaboratu koji je urađen, preći ćemo na neku drugu lokaciju koja je Gradu neophodna, kako bi se nasipanjem privela nameni, a opet poštujući sve procedure od dobijanja građevinske dozvole pa nadalje – objasnila je Vilotijevićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike