Nepoznata tečnost iz kamiona - direktno u Dunav: Snimak zgrozio građane, da li su to fekalije?

25.05.2021

17:10 >> 14:06

0

Autor: Jovana Vrećo

U Eko straži navode da to nije novi problem, kao i da je Beograd jedina prestonica u Evropi koja svoje fekalije istresa direktno u reku

Nepoznata tečnost iz kamiona - direktno u Dunav: Snimak zgrozio građane, da li su to fekalije?
Copyright Printscreen/Instagram/ekostraza

Najavi da Beograd hoće da konkuriše za Evropsku zelenu prestonicu 2023. godine nikako ne ide u prilog video-snimak koji je pre nekoliko dana napravljen iz vazduha na Dunavu kod Pančevačkog mosta.

Naime, na snimku koji je pre nekoliko dana objavljen na stranici “Eko straže”, vide se kamioni koji izbacuju, kako je navedeno, fekalije u Dunav, kod Pančevačkog mosta.

To je izazvalo pažnju javnosti, koja je, sudeći po komentarima, svesna toga da ovaj problem postoji godinama.

Upravo to su, za 24sedam, potvrdili i u “Eko straži”, navodeći da je Beograd jedina prestonica u Evropi koja svoje fekalije istresa direktno u reku.

– Suštinski, ovo je vid prekršaja koji se toleriše, kako su nam objasnili vodni inspektori. Prema gradskoj odluci o održavanju čistoće zabranjeno je izlivanje sadržaja na javne površine. Te vode bi, po pravilu, trebalo da se prerade, a pre svega mi i ne znamo da li su u pitanju samo fekalije ili je to možda neka štetna hemijska materija. Sve u svemu, taj poligon kod Pančevačkog mosta se “tradicionalno” koristi za pražnjenje cisterni – objašnjavaju oni.

Na pitanje da li je neko od nadležnih izlazio na teren, navode da nemaju informaciju o tome.

– Prijave jesu prosleđene, ali kao i svaki put, one su suštinski jalove. Njih sigurno ne manjka, ali, nažalost, dok se ne napravi jači pritisak javnosti, čini se da neće biti ništa učinjeno – rekli su u “Eko straži”.

Deponija blizu centra

Navode da taj deo predstavlja deponiju na samo nekoliko kilometara od centra grada i ističu da nadležni prihvataju prijave građana, ali problem se i dalje ne rešava.

– Neretko dolazi i do paljenja đubreta koje emituje vrlo štetne materije po ljudsko zdravlje – kažu u “Eko straži”.

Printscreen/Instagram/ekostraza

“Kaznena politika”

Jedini izlaz iz ovog problema naši sagovornici vide u kaznenoj politici. Objašnjavaju da je, s obzirom na to da je velika površina u pitanju, potrebno odvojiti resurse komunalne policije da se teren pokrije ljudstvom i kamerama.

– Kaznena politika bi napunila budžet, a povećanje u ljudstvu bi bilo ekonomski isplativo. Za fekalije je potreban jedan kompleksniji i daleko obuhvatniji sistem. Pošto veliki broj kuća u naseljima poput Kaluđerice nema kanalizaciju, potrebno je ili infrastrukturno rešiti taj deo problema ili napraviti sistem za preradu fekalnih voda iz septičkih jama, a po mogućstvu oba. Ukoliko postoji alternativa, a privatne firme i dalje istresaju sadržaj cisterne direktno u reku, treba ih kazniti žestoko. Kada jedna bude trajno zatvorena, a desetine dobiju paprene kazne, nikome više neće pasti na pamet da to proba – rekli su u “Eko straži”.

Za kraj, zaključuju da to nije problem samo Beograda, već cele Srbije:

– Sadržaj fekalija se prosipa u potoke, kanale i reke, a ponekad i na njive i livade.

Milijarde za rešenje problema

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić svojevremeno je izjavio da rešenje problema otpadnih voda u Beogradu košta više milijardi evra, ali da je Grad odlučan da, zahvaljujući kineskom aranžmanu koji je potpisala Vlada Srbije, sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć Evropske unije, u narednoj deceniji u potpunosti reši ovaj problem.

– U Beogradu postoji 119 kanalizacionih ispusta u Savu i Dunav, što znači da se u naše reke godišnje ulije fekalija jednake zapremine kao 60.000 olimpijskih bazena – rekao je Vesić povodom Svetskog dana voda.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, prvi i najveći zadatak je fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom Selu, čija će izgradnja početi u septembru, a kineskim aranžmanom biće uložen 271 milion evra u prvu fazu izgradnje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike