Završeno obeležavanje pešačkog kod Doma omladine: Beograd dobio prvu dijagonalnu raskrsnicu (FOTO)

13.12.2020

11:02 >> 08:17

0

Nova saobraćajnica se uvodi u cilju povećanja protočnosti vozila i smanjena pešačkih konflikta

Završeno obeležavanje pešačkog kod Doma omladine: Beograd dobio prvu dijagonalnu raskrsnicu (FOTO)
Copyright Facebook/Goran Vesić

Obeležavanje saobraćajnice na uglu Dečanske i Makedonske ulice sinoć je završeno, pa je tako Beograd dobio prvu dijagonalnu raskrsnicu poput Njujorka, Londona, Tokija i Stokholma.

Pešaci će ubuduće moći da prelaze raskrsnicu kod Doma omladine u svim pravcima, dijagonalno i pravolinijski, dok vozila stoje na crvenom svetlu iz sva četiri pravca.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je na svom Fejsbuk profilu da će kompanija “Simens” danas tokom popodneva izvršiti podešavanje kako semafora na raskrsnici tako i svih ostalih na pravcu Bulevar Despota Stefana – Terazijski tunel, i dodao da će nova raskrsnica biti potpuno u funkciji kada to bude završeno.

Nova pešačka faza uvodi se u cilju povećanja protočnosti vozila i smanjenja pešačkih i vozačkih konflikta. Novim rešenjem, vozila će od semafora u Skadarskoj, kada dobiju zeleno svetlo, u tom zelenom talasu stizati do Terazijskog tunela.

Zamenik gradonačelnika istakao je da se ovaj sistem u svetu pokazao kao dobro rešenje i da je zato Grad Beograd odlučio da ga primeni.

– Pešaci će ovde ubuduće istovremeno prelaziti ulicu dok vozila stoje na crvenom svetlu. Ciklus će trajati 120 sekundi, što znači da će pešaci imati 30 sekundi da pređu ulicu, dok je ostatak rezervisan za motorni saobraćaj. Prethodno smo proširili desnu saobraćajnu traku za skretanje ka Terazijskom tunelu u Dečanskoj, ukinuli pešačke prelaze na uglu Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, semaforizovali pešački prelaz kod Skadarske ulice i postavili zaštitne ograde u tom delu grada – rekao je nedavno Vesić.

Pročitajte još: Bahata vožnja uzima maha: Zaleću se na pešake, beže od policije, prolaze na crveno (VIDEO)

Sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović nedavno je podsetio da je Grad septembra 2019. potpisao ugovor sa “Simensom” vredan 2,8 milijarde dinara za uvođenje adaptibilnog sistema za upravljanje saobraćajem u Beogradu, i da je izmena na ovoj raskrsnici samo deo onoga što će još biti urađeno.

Pročitajte još: Beograd “rame uz rame” sa evropskim metropolama: Pogledajte kako će izgledati raskrsnica kod Doma omladine (FOTO)

– Semaforski uređaji biće zamenjeni na 322 lokacije od 650 koliko ih ima u gradu, a uz pomoć najsavremenijeg softvera upravljaće se semaforima u zavisnosti od potreba, odnosno priliva saobraćaja. To znači da semafor neće stalno da radi u istom režimu bez obzira na to ima li gužve ili ne, već će softver sam da izračunava dužinu trajanja crvenog i zelenog svetla u zavisnosti od opterećenja saobraćajne mreže – najavio je nedavno sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike