Izgrađen u februaru, a medicinske opreme još uvek nema: Dom zdravlja u Borči i dalje bez pacijenata

03.06.2021

07:30 >> 08:07

0

Povodom kašnjenja nabavke zamenik gradonačelnika je rekao da ne krivi nikoga, ali da se nada da će Ministarstvo zdravlja uskoro opremiti ovu zdravstvenu usta

Izgrađen u februaru, a medicinske opreme još uvek nema: Dom zdravlja u Borči i dalje bez pacijenata
Copyright Beoinfo

Iako je dugonajvljivana izgradnja Doma zdravlja Borča završena još u januaru, stanovnici leve obale Dunava i dalje ne mogu da se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi čija vrata do danas nisu otvorena za pacijente.

Naime, nije poznato šta se i dalje čeka iako je već prvog dana posle Božića ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da su radovi pri kraju.

– Do 10. februara treba da bude sve završeno. Grejanje već radi, struja i sve instalacije su izvedene, ostali su finalni radovi, da se srede podovi i još ponešto, što ne zavisi od vremenskih uslova – rekao je tada Lončar.

Beoinfo

Ali, i pored ovih najava, dom zdravlja i dalje ne radi.

Kako je pre nekoliko dana istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, još uvek traje nabavka za opremanje zgrade koju sprovodi Ministarstvo zdravlja.

– Neću nikog da krivim jer ne znam koliko traju te nabavke. Nadam se da će Ministarstvo zdravlja uskoro opremiti dom zdravlja, s obzirom na to da smo u vreme pandemije opremili tolike bolnice – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je otvaranje borčanskog doma zdravlja najavljivao već više puta, obećavajući najbolju zdravstvenu zaštitu za oko 150.000 žitelja leve obale Dunava.

Tanjug/Strahinja Aćimović

On je poslednji put najavio da će zgrada biti otvorena u februaru, pa ne čudi to što, kako kaže, “na sedmičnom nivou šalje urgenciju za opremanje doma zdravlja”.

– Uložili smo veliki novac u taj objekat, koji ima skoro 7.000 metara kvadratnih. Građani će imati kompletnu uslugu, uključujući i hitnu pomoć. Takođe, uređen je projekat da se od starog doma zdravlja napravi opštinski uslužni centar, gde će građani na usluzi imati sve opštinske i gradske šaltere, i delom republičke, kao i stanicu Komunalne milicije. Radovi će početi čim počne sa radom novi dom zdravlja – rekao je Vesić pre nekoliko dana.

Planirano zapošljavanje 40 lekara i 90 medicinskih sestara 

Kada je polagan kamen temeljac krajem 2019, kako bi Palilula “posle 30 godina dobila zdravstvenu stanicu u Borči”, rečeno je da je vrednost radova oko 800 miliona dinara, kao i da će ovaj objekat biti jedan od najmodernijih domova zdravlja u Srbiji.

Profimedia (Ilustracija)

Prema najavama novi zdravstveni centar zaposliće 40 lekara opšte prakse i drugih specijalizacija, desetak stomatologa, oko 90 medicinskih sestara, kao i prateći medicinski i nemedicinski kadar.

Dom zdravlja će imati desetak medicinskih službi, kao što su ultrazvuk, dijagnostika, laboratorija, patronažna služba, kućno lečenje, ginekologija, pedijatrija, stomatologija, psihijatrija i oftalmologija.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike