Borba za svima dostupno obrazovanje: Roditelji traže besplatne udžbenike, direktorka koči njihovu upotrebu

06.06.2021

17:30 >> 13:36

0

Prema rečima Marijane Knežević, majke čije dete pohađa OŠ Oslobodioci Beograda, oni su pokušavali da razgovaraju sa upravom škole, međutim, nisu naišl

Borba za svima dostupno obrazovanje: Roditelji traže besplatne udžbenike, direktorka koči njihovu upotrebu
Copyright Printscreen/Google Maps

Iako su udžbenici sada samo na “klik” od đaka, bez ikakve naknade i plaćanja, roditelji Osnovne škole “Oslobodioci Beograda” od marta vode bitku sa besplatnim knjigama, jer direktorka ove obrazovne ustanove ne odobrava njihovu upotrebu.

S obzirom na to da jedan komplet udžbenika košta i do 17.000 dinara, ali i na pandemiju koronavirusa koja je finansijski oštetila veliki broj porodica, roditelji čija deca pohađaju “Oslobodioce Beograda” našli su se u situaciji da ne mogu svojim mališanima da priušte pomenute knjige.

Pixabay

Prema rečima Marijane Knežević, majke čije dete pohađa ovu školu, mnogi su pokušali da razgovaraju sa upravom ove obrazovne ustanove, međutim, kako kaže, nisu naišli na razumevanje.

– Savet roditelja nije pitan da učestvuje u izboru udžbenika, već je samo obavešten da je isti određen od strane nastavnika, kao i da su roditelji dobili spisak sa izabranim knjigama. Zbog toga smo poslali peticiju, koju je potpisalo više od dve trećine roditelja, kao i dopis školi – objašnjava Kneževićeva za 24sedam.

Pixabay

Ona navodi da se peticija odnosi na zahtev da roditelji ne budu potpuno isključeni iz postupaka izbora udžbenika, jer u skladu sa članom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Savet roditelja mora da učestvuje u predlaganju izbornih sadržaja i u postupku izbora udžbenika, dok se dopis odnosi na obaveštenje da roditelji nisu u finansijskoj mogućnosti da odgovore na cene udžbenika koje je izabrala škola i da će nabaviti adekvatne i finansijski najpovoljnije knjige.

– U školi smo dobili odgovor da peticiju moramo da potpišemo isključivo u papirnom obliku, kako bi je uprava uzela u obzir. Uprkos poteškoćama da se uživo sastajemo, zbog epidemiološke situacije, ipak smo i te naše potpise dostavili direktorki – kaže majka deteta.

Pixabay

Pošto odgovor nisu dobili, naša sagovornica dodaje da su upravi ove obrazovne ustanove uputili i drugi dopis.

– Na drugi dopis dobili smo odgovor od direktorke škole kako mi vređamo nastavnike i da se iz Vajber grupa, koje roditelji koriste za komunikaciju, izvlače službene beleške na osnovu kojih nam je zaprećeno krivično gonjenje – ističe naša sagovornica.

Pročitajte još

Pošto su poslali i treći dopis, ali i iscrpeli svaki vid komunikacije, roditelji dece koja pohađaju OŠ “Oslobodioci Beograda” obratili su se za pomoć i Ministarstvu prosvete, čiji odgovor i dalje čekaju.

Udžbenici se dobijaju i u štampanoj formi

Naša sagovornica naglašava da se u “Oslobodiocima Beograda” besplatni udžbenici dobijaju i u štampanoj formi, te da izgledaju identično kao i sve knjige od bilo kog drugog izdavača.

– U starijim razredima zaista svi đaci imaju bar mobilne telefone, ili njihovi roditelji, a i u poslednje vreme mi i od samih nastavnika dobijamo materijal u onlajn formi, koji posle prenosimo deci – pojašnjava ona.

Školovanje je besplatno

Profimedia

Kneževićeva za 24sedam objašnjava da ona, kao roditelj, želi besplatne udžbenike, jer su odobreni od Ministarstva prosvete, ali i zato što su, naravno, besplatni.

– Školovanje je po Zakonu besplatno. Ako već postoje besplatni udžbenici da li mi kao roditelji zaista moramo da plaćamo i po 15.000 dinara samo za udžbenike. I to za jedno dete – pita se ona.

Ona ističe da udžbenici nisu jedini trošak za opremanje đaka.

– Isto toliko novca je neophodno izdvojiti za sveske, školski pribor, rančeve i opremu za fizičko. Prosečna plata jedne porodice koja ima dva školarca to ne može da pokrije – zaključuje Kneževićeva.

Šta kaže Zakon?

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, član 120, piše da Savet roditelja učestvuje u predlaganju izbornih sadržaja kao i u postupku izbora udžbenika.

Iz ovog člana zakona se jasno vidi da je uloga saveta roditelja velika, kao i da bi oni morali biti uključeni u izbor učenika.

Povodom ovog slučaja portal 24sedam pokušao je dva puta da stupi u kontakt sa direktorkom OŠ “Oslobodioci Beograda”. Prvi put nam je rečeno da je ona na sastanku, te da zovemo kasnije, dok su nam drugi put rekli da nije tu i da ostavimo broj telefona kako bi mogla da nas pozove. Do objavljivanja ovog teksta poziv nismo dobili.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike