Spasovdanska litija u četvrtak centralnim ulicama grada: Poznati glumci pozvali građane da prisustvuju

07.06.2021

15:20 >> 14:59

0

Autor: Jovana Vrećo

Danas je održana konferencija za novinare Zavetna litija u Zavetnom hramu, u parohijskom domu Hrama Svetog Save povodom obeležavanja gradske slave u četvrtak

Spasovdanska litija u četvrtak centralnim ulicama grada: Poznati glumci pozvali građane da prisustvuju
Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas konferenciji za novinare “Zavetna litija u Zavetnom hramu” koja je održana u parohijskom domu Hrama Svetog Save povodom obeležavanja gradske slave Spasovdana i Spasovdanske litije.

– Patrijarh srpski Porfirije je izrazio želju da imamo novu litiju i da je organizujemo na drugačiji način u odnosu na prethodne godine. Plan je da litija u 19 časova krene od Vaznesenjske crkve preko ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Slavije, zatim Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save – rekao je gradonačelnik, koji je u ime Grada Beograda i svoje lično ime pozvao građane da se pridruže litiji koja će biti organizovana u skladu sa svim epidemiološkim merama.

Beoinfo

Radojičić je istakao da će građani ovom litijom izraziti molitvu za Beograd i setiti se svih onih koje smo izgubili u prethodnoj godini, a pogotovo onih koji su izgubili bitku sa opakom bolešću.

– Litijom želimo zajedno da pokažemo zahvalnost svim ljudima koji su se borili za naše zdravlje. Na prvom mestu to su zdravstveni radnici, lekari i medicinske sestre, svi ljudi koji rade u zdravstvu, ali i mnoge druge profesije – naglasio je Radojičić.

On je podsetio na istoriju obeležavanja gradske slave Spasovdana koju više od šest vekova slavimo.

– Od 1403. godine, od kada je Beograd srpska prestonica, pa sve do danas slava se obeležavala na različite načine. Nažalost, od 1946. do 1992. godine smo imali pauzu, a od tada ponovo proslavljamo taj divni praznik kada se Beograđani pomole za bolji život i prosperitet našeg grada. Mislim da je za budućnost Beograda i budućnost svih nas važno da kao i svaki srpski domaćin slavimo slavu Grada Beograda, kao i da kroz tu šetnju i uz molitvu obeležimo ovaj važan dan za Beograd – rekao je gradonačelnik.

On je najavio da će obeležavanje gradske slave Spasovdana početi liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, zatim će u toku dana biti organizovan svečani prijem u Starom dvoru, a uveče će biti litija.

Radojičić je istakao da je kao domaćin gradske slave izuzetno počastvovan, te da je to za njega i velika odgovornost i veliko zadovoljstvo.

– Ovo je poseban dan i zbog toga što će na ulici biti naše najveće svetinje, mošti, koje su vrlo retko u istoriji bile na ulicama grada. To je možda još jedan razlog da pozovemo građane da dođu u što većem broju i da zajedno pošaljemo poruku o tome koliko je važno da živimo složno. Ko krsno ime slavi, onom i pomaže – rekao je na kraju svog izlaganja gradonačelnik Radojičić.

Protojerej Vladimir Levićanin rekao je da je Spasovdan slava Beograda, ali da su na nju dobrodošli svi oni koji žele da podele blagodet i radost.

– Ovo je izuzetan događaj i povod za blagodarenje gospodu Bogu. Ovo je slava našeg grada i želeći da budemo jedni uz druge, učinićemo i život u našem gradu lepšim, bićemo bolji sugrađani i bolje komšije, biće nam svima lakše i jednostavnije kada se prepoznamo u dobroj nameri i u dobroj volji. Nadam se da će već sledeće godine svi građani Beograda biti domaćini slave, a ne gosti i da ćemo već sledeće godine imati goste iz drugih gradova – naveo je Levićanin.

Direktor informativne službe Srpske pravoslavne crkve Dušan Stokanović istakao je da će, za razliku od prethodnih godina, sveštenici nositi mošti Svete Petke i Svetog despota Stefana Lazarevića.

Pročitajte još:

– Kada smo sa patrijarhom razgovarali o načinu proslave ovogodišnje slave Grada Beograda, do koje je njemu veoma stalo, on je iskazao mišljenje da svečana litija predstavlja svojevrsnu molitvu za Beograd i Beograđane. Patrijarh, koji će predvoditi litiju, izrazio je želju da u prvim redovima litije budu i medicinski radnici, koji su podneli ogroman teret tokom epidemije virusa korona. Patrijarh će ići pod „nebom”, predstavljenim platnom, baldahinom, koji je razapet na četiri stuba. Po dolasku u Hram Svetog Save vernici će moći da se poklone moštima svetaca – rekao je Stokanović i precizirao da će u litiji biti oko 400 sveštenika, pojci svih beogradskih crkvenih horova i nekoliko kulturno-umetničkih društava.

Višestruki svetski šampion u dizanju tegova Rade Savić rekao je da mu je čast što će biti na čelu litije i nositi krst.

– Mnogo puta do sada sam obarao svetske rekorde, ali za mene ovo ima veću težinu i značenje – kazao je Savić.

Dramski umetnici Sloboda Mićalović i Viktor Savić, promoteri gradske slave, pozvali su građane da prisustvuju litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Beoinfo

Smatram da je ovo veličanstveni, novi početak koji je značajan zato što ćemo se zajedno moliti i zajedno stremiti ka istom cilju, navela je Sloboda Mićalović i pozvala građane „da na najlepši način uplovimo u bolje sutra uz molitvu”.

Viktor Savić je rekao da mu je čast što ima priliku da i nešto mlađu publiku pozove da prisustvuje litiji i da “zajedno molitvenom šetnjom proslavimo Spasovdan, slavu Beograda i Vaznesenje gospodnje, dan kada je naše spasenje i započelo”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike