Život u mraku zbog višespratnice: Budući kompleks u Bloku 37 podigao buru - gradnja sporna, iako postoji dozvola

08.06.2021

18:45 >> 18:21

0

Autor: Jovana Vrećo

Arhitekta Goran V. Anđelković za 24sedam objašnjava da je Urbanistički zavod Beograda izdao za prošlu godinu ažurnu kartu urbanističkih planova i da ova

Život u mraku zbog višespratnice: Budući kompleks u Bloku 37 podigao buru - gradnja sporna, iako postoji dozvola
Copyright 24sedam/ Jovana Vrećo

Stanari novobeogradskog Bloka 37 protestovali su prethodna dva dana jer je “iz vedra neba”, početkom juna, na obližnjoj zelenoj površini, postavljena građevinska ograda za temelje budućeg kompleksa, čija bi izgradnja za njih značila – život u mraku.

Budući devetospratni objekat, koji će biti izgrađen na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Tošinog bunara, izazvao je buru u javnosti, zbog čega je građevinska inspekcija juče izašla na teren i utvrdila da investitor ima dozvolu.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za inspekcijske poslove, građevinsku dozvolu izdao je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Beograda, kao i potvrdu o prijavi radova sa rokom kojim je predviđen početak radova 29. oktobar 2018, a završetak radova 25. mart naredne godine.

Niz spornih stvari

Međutim, Dr Goran V. Anđelković, univerzitetski diplomirani inženjer arhitekture za 24sedam objašnjava da postoji niz razloga zbog kojih je ova gradnja sporna.

– Građevinska dozvola je dobijena 2017, potom su prošle dve zakonske godine za početak izgradnje. Od isteka zakonskog roka do 1. juna 2021. godine nisu obavljani nikakvi građevinski radovi, zbog čega ni ljudima iz struke nije jasno šta se u međuvremenu dogodilo i promenilo – navodi Anđelković.

Drugi faktor koji se kosi sa važećim propisima jeste planirana visina novoprojektovanog objekta – 32.2 metara.

– To, drugim rečima, znači da novoprojektovani objekat mora da bude minimalno toliko udaljen od starog, postojećeg. Međutim, od građevinske linije starog objekta do građevinske linije nadzemnog dela novoprojektovanog objekta je svega 28 metara. Time nije zadovoljen propisani minimum razmaka između zgrada, u primeru kada su one paralelno postavljene u prostoru – precizira naš sagovornik.

Život u konstantnom mraku

Pored toga, novoprojektovani objekat će napraviti veliki problem za stanare najugroženije zgrade, koja je tik do novogradnje.

Pročitajte još:

– Narušiće im pogled formiranjem velikog zida. Ovde je u pitanju južna orijentacija, odnosno tačnije jug i jugo-zapad. To je poprilično dobra, može se reći i najpovoljnija, orijentacija za dnevne i noćne prostore u pogledu ostvarivanja zadovoljavajućih količina dnevne svetlosti. Nova ”zid-zgrada” napraviće situaciju da će ljudi živeti u konstantnom mraku, naročito na nižim spratovima. To će, nema sumnje, uticati na cenu nekretnina, ali posebno na kvalitet stanovanja – kaže Anđelković i dodaje da je jasno definisano članom 55. Pravilnika o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju da novoprojektovani objekat ne sme zaklanjati direktno osunčanje postojećem objektu.

Ističe da je jedna od osnovnih stavki urbanizma upravo osunčanje objekta.

– Upadni zrak sunca nije uvek isti, a njegov ugao zavisi od godišnjeg doba. Leti je najveći, a zimi najmanji. Drugim rečima, u primeru izgradnje novoprojektovanog objekta, stanovi na južnoj fasadi starog, postojećeg, objekta umesto maksimalnog iskorišćavanja sunčeve svetlosti u zimskom periodu, kada su sunčevi zraci najpotrebniji i najprijatniji, ostali bi mračni tokom cele obdanice – navodi naš sagovornik.

“Ni na karti”

Anđelković objašnjava da je Urbanistički zavod grada Beograda izdao za prošlu godinu ažurnu kartu aktivnih i usvojenih urbanističkih planova. Na njoj ova lokacija nije označena.

Sporna parcela nije u pregledu aktivnih i važećih urbanističkih planova, Printscreen/ Urbanistički zavod Beograda

Protesti i peticija

Nekoliko stotina stanara Bloka 37 blokiralo je deo Bulevara Milutina Milankovića u nedelju i ponedeljak veče u znak protesta protiv početka izgradnje ovog kompleksa.

Kako je rekao, predsednik Skupštine stanara Aleksandar Angelovski za 24sedam, parcela na kojoj će se graditi je ograđena pre nedelju dana i tada je počelo raščiščavanje terena, ali nije obeležena.

– Sve oko izgradnje ovog subjekta nije najjasnije, pa je tako gradska inspekcija juče izlašla na teren, ali tek nakon što su postavljene table – rekao je Angelovski.

Takođe, u toku je i onlajn peticija, u kojoj je navedeno da je umesto inicijalno planiranog objekta visine 12 metara (do dva ili tri sprata visine), odobreno građenje ogromnog objekta površine 28.000 m2 koji će ugušiti ceo blok i naneti veliku promenu u njihovim životima.

– Proteste planiramo da održavamo svaki dan u 20 sati na adresi Milutina Milankovića 162 – piše u peticiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike