Vesić položio venac na spomen-obeležje ubistva kneza Mihaila Obrenovića: Ubijen je prvi prosvećeni vladar u 19. veku

10.06.2021

09:39

0

Događaju su prisustvovale zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković

Vesić položio venac na spomen-obeležje ubistva kneza Mihaila Obrenovića: Ubijen je prvi prosvećeni vladar u 19. veku
Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je danas venac na spomen-obeležje na mestu gde je ubijen knez Mihailo Obrenović na Košutnjaku.

Vesić je tom prilikom podsetio da je na današnji dan pre 153 godine na ovom mestu u atentatu ubijen knez Mihailo Obrenović.

– Posledice ovog atentata bile su veoma teške i dugoročne za Srbiju i naše društvo. Ubijen je čovek koji je bio prvi prosvećeni vladar u 19. veku, čovek koji je ekonomski i vojno podizao Srbiju. On je bio vladar koji je bio ujedinitelj na Balkanu, oko koga su se okupljali svi drugi balkanski porobljeni narodi, vladar koji je evropeizovao Srbiju i za vreme čije vlasti je Srbija postajala moderna evropska država – naglasio je Vesić.

Beoinfo

Kako je rekao, njegovim ubistvom mnogo tih procesa je zaustavljeno i ponovo se pokazalo da mi kao narod uglavnom najviše štete nanosimo sami sebi, te da činjenica kako se odnosimo prema mestu na kome je ubijen najviše govori kakav smo narod.

Vesić je naveo da je ovaj prostor do pre godinu dana bio potpuno neuređen, a sada je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda uredio čitav prostor i postavio spomen-tablu.

Beoinfo

– Da ste ovde došli pre godinu dana, ne biste znali ukoliko nemata neka znanja pre toga da je ovo mesto ubistva jednog srpskog kneza. U međuvremenu smo potpisali ugovor sa JP “Srbijašume” koje će ovaj čitav prostor urediti, izgraditi stazu, postaviti klupe i taj posao biće završen za tri meseca – rekao je Vesić.

Početkom septembra ovo će konačno postati mesto koje dostojno obeležava gde je stradao jedan od naših najboljih i najprosvećenijih vladara, rekao je zamenik gradonačelnika.

Beoinfo

Vesić je istakao da način na koji se sada odnosimo prema mestu ubistva kneza Mihaila govori o tome koliko Beograd poštuje svoju istoriju.

Pročitajte još

– Do pre dve godine nikada nije ni obeležavano njegovo ubistvo niti je ikada polagan venac niti se iko u našem narodu sećao da smo imali jednog kneza koji je bio značajan za naš narod i koji je, nažalost, poginuo zato što je bio smetnja onima koji su bili protiv napretka. Grad Beograd mnogo polaže na kulturu sećanja. Trudimo se da se odužimo svim onim ljudima koji su učinili nešto za našu državu i naš narod, a jedan od njih svakako je knez Mihailo – zaključio je Vesić.

Događaju su prisustvovale zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike