Da li je ovo bezbedno? Kod Doma omladine proradila prva dijagonalna raskrsnica u Srbiji

14.12.2020

19:00 >> 14:26

0

Autor: Jovana Vrećo

Ovakva rešenja favorizuju pešake, ali će zbog toga taj pravac postati manje atraktivan za vozače, kojima će smetati to što će više i duže stajati - sma

Da li je ovo bezbedno? Kod Doma omladine proradila prva dijagonalna raskrsnica u Srbiji
Copyright Foto: 24sedam/ Lj. S.

U svim pravcima, dijagonalno i pravolinijski, prelazili su prvi pešači juče otvorenu raskrsnicu beogradskih ulica Dečanske i Makedonske.

Reporteri 24sedam obišli su danas novootvorenu raskrsnicu, a primetno je da su novim režimom saobraćaja pomalo zbunjeni i pešaci i vozači.

Od uključivanja zelenog svetla na semaforu do početka crvenog prođe nepunih 20 sekundi za pešake. Na raskrsnici smo primetili i nekoliko ljudi koji su trčali s kraja na kraj kako bi uspeli da u predviđenom vremenu bezbedno pređu na drugu stranu.

S druge strane, za automobile koji idu iz pravca Trga Republike ka “Politici” i od Doma omladine ka Skadarliji semafor traje duže, za oko minut.

Međutim, da li će ovakav način rada omogućiti da se saobraćaj odvija bez uobičajenog zagušenja najbolje će se videti već sutra, naročito tokom jutarnjeg i popodnevnog špica, pa nije nemoguće da ubrzo dođe i do korekcija u programiranju semafora.

Da li je ovo bezbedno? 

Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, objasnio je za 24sedam koliko je ovakva vrsta rakrsnice, koja je jedinstvena u Srbiji, bezbedna.

– Što se tiče bezbednosti, ne bi trebalo da bude problema. Takva vrsta raskrsnice, na kojima pešači mogu da prelaze u svim pravcima kada je dozvoljeno, podrazumeva da tada sva vozila stoje – kaže Vujanić.

Foto: 24sedam/ Lj. S.

Ipak, dodaje da je kod protočnosti saobraćaja u tom delu – druga situacija.

– Izabrana je raskrsnica koja je prilično frekventna. Moguće je da dođe do zagušenja u Terazijskom tunelu – naglašava naš sagovornik.

Kako funkcioniše?

Saobraćajni inženjer Vujanić objašnjava kako bi ova vrsta raskrsnica trebalo da funkcioniše.

– Imaćemo fazu kada je otvorena Dečanska ulica, pa onda zatvoreno sve, pa idu pešači. Potom se otvara Makedonska, pa onda zatvoreno za sve, pa idu pešaci – ukazuje on.

U suštini, sve funkcioniše, kako stručnjak kaže, kao i na, uslovno rečeno, običnim raskrsnicama.

– Pešaka, koji je započeo prelazak vozači moraju da puste da završi – objašnjava Vujanić.

Favorizovanje pešaka

Naš sagovornik smatra da će ovakom raskrsnicom, na neki način, biti posvećeno mnogo više vremena pešacima.

– To je favorizovanje pešaka, ali će zbog toga taj pravac postati manje atraktivan za vozače, kojima će smetati to što će više i duže stajati – zaključuje on.

Foto: 24sedam/ Lj. S.

Na pitanje da li bi možda bilo bolje ovakvo “rešenje” na nekoj drugoj lokaciji, Vujanić odgovara:

– Kada se odluči za ovakvu raskrsnicu na određenoj lokaciji, na taj način želi da se destimuliše vozač da koristi taj deo puta, odnosno da tuda vozi što ređe. Ovakve raskrsnice se najčešće prave u zoni škola ili tamo gde su pešački tokovi prioritetniji.

Nova raskrsnica potpuno u funkciji

U petak uveče završeno je obeležavanje saobraćajnice na uglu dve ulice, a onda je tokom subote popodneva kompanija “Simens” izvršila i podešavanje semafora, kako na raskrsnici, tako i svih ostalih na pravcu Bulevar Despota Stefana – Terazijski tunel.

Zamenk gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će pešaci ovde ubuduće istovremeno prelaziti ulicu dok vozila stoje na crvenom svetlu.

– Ciklus će trajati 120 sekundi, što znači da će pešaci imati 30 sekundi da pređu ulicu, dok je ostatak rezervisan za motorni saobraćaj. Prethodno smo proširili desnu saobraćajnu traku za skretanje ka Terazijskom tunelu u Dečanskoj, ukinuli pešačke prelaze na uglu Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana, semaforizovali pešački prelaz kod Skadarske ulice i postavili zaštitne ograde u tom delu grada – istakao je nedavno Vesić.

I evropske i svetske metropole

Najpoznatija i najveća raskrsnica ovakve vrste je u centru Toronta i poznata je kao “pedestrian scramble”, a dijagonalnu raskrsnicu imaju i Njujork, Tokio, London, Stokholm…

Pročitajte još: Završeno obeležavanje pešačkog kod Doma omladine: Beograd dobio prvu dijagonalnu raskrsnicu (FOTO)

Beograd “rame uz rame” sa evropskim metropolama: Pogledajte kako će izgledati raskrsnica kod Doma omladine (FOTO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike