U Areni se ne smanjuje broj pacijenata, puna već nedeljama

14.12.2020

13:32 >> 13:44

0

U Areni se ne smanjuje broj pacijenata, puna već nedeljama
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U beogradskoj “Štark areni” je od 25. oktobra, kada je počela da prima obolele od korona virusa, primiljeno na bolničko lečenje 1.708 pacijenata, a trenutno se u njoj nalazi 480 pacijenata. Inače je ta brojka, manje više, konstantna.

-Svi su zbrinuti i nalaze se u stabilnom stanju. Ukupno smo do sada otpustili oko 1.400 ljudi, od toga 1.250 na dalje kućno lečenje, a oko 140 pacijenata smo, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, premestili u druge kovid bolnice koje imaju intenzivnu negu -izjavio je danas kardiolog potpukovnik dr Predrag Bogdanović, glavni medicinski koordinator privremene kovid bolnice “Štark arena”.

Prema njegovim rečima, pacijenti se leče kao u ostalim kovid bolnicama. Imaju i kiseoničnu terapiju na ukupno 350 kiseoničnih mesta i sva ta mesta su trenutno popunjena.

“Za razliku od letnjeg perioda, ovoga puta su naši pacijenti sa težom kliničkom slikom. To su mlađi ljudi sa težom kliničkom slikom i pacijenti koji su starije životne dobi – od 60, 70 , 80, čak i više od 90 godina – koji pored obostrane upale pluća, kao komplikacije imaju i druge hronične bolesti. Najčešće je to dijabetes, koronarna bolest, astma, tako da je njihovo lečenje iz tih razloga još komplikovanije. Najmlađi pacijent koga smo lečili imao je 17 godina, a najstariji pacijent, koji je upravo na lečenju, ima 94 godine”, naveo je je dr Bogdanović.

U “Štark areni” dnevno se uradi oko 150 laboratorijskih analiza i do 100 rendgen snimaka. Deo laboratorijskih analiza uradi se u bolnici, a deo se odnese u KBC Srbije gde se rade sprecifičnije laboratorijske analize.

U ARENI 60 LEKARA i 100 SESTARA

U bolnici, u smenama od po osam sati, radi oko 60 lekara i 100 medicinskih tehničara – šest je lekara iz vojnog zdravstva, sa VMA, a ostalo su lekari i medicinski tehničari iz više od 20 civilnih zdravstvenih ustanova, saopstilo je Ministarstvo odbrane.

Iako se o životu i lečenju pacijeneta brine medicinska ekipa, uključeno je i nemedicinsko osoblje – intendanti, servis za održavanje, dopremanje hrane i ostala logistika koja se podrazumeva za rad jedne ovako velike privremene kovid bolnice.

Pročitajte još:

Hostel u domu “Kralj Aleksandar I” postao kovid bolnica: Mesto za lečenje studenata 

I Novosadski sajam postaje kovid bolnica 

Potpukovnik Bogdanović ističe da za sve vreme rada bolnice u „Štark areni“ nisu imali nijednog medicinskog radnika koji je zaražen u direktnom radu i kontaktu sa pacijentima.

Mali broj lekara i medicinskih sestara koji je zaražen, zarazio se najverovatnije u kontaktima sa ukućanima ili prijateljima, ili u prevozu do posla.

-Apelovao bih i poručio svim našim građanima da pomognu nama zdravstvenim radnicima u sprečavanju širenja ove infekcije u boljoj kontroli epidemije, tako što ćemo se svi strikno pridržavati propisanih mera Kriznog štaba za sprečavanje i suzbijanje epidemije. Da sačekamo neka bolja vremena za druženja. Da sačekamo da dođe vakcina koja će svakako pomoći u zaustavljanju epidemije – poručio je potpukovnik dr Predrag Bogdanović.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike