Beograd i Moskva ojačali bratske odnose: "Rusko-srpska saradnja u uzlaznoj putanji"

24.06.2021

13:45 >> 14:40

0

Posebno bih istakao da je mnogo urađeno na kulturnom planu, pre svega podizanjem spomenika i obeležavanjem događaja iz naše zajedničke istorije - kaže Mla

Beograd i Moskva ojačali bratske odnose: "Rusko-srpska saradnja u uzlaznoj putanji"
Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović učestvovao je danas na konferenciji “Rusija na Balkanu: pogled u budućnost” u okviru panela o perspektivi saradnje Rusije i Srbije.

On je u Ruskom domu u Beogradu istakao značaj strateških odnosa dve zemlje, kao i dva glavna grada.

– Odnosi Ruske Federacije i Republike Srbije su na uzlaznoj putanji kako na političkom, ekonomskom, bezbednosnom i zdravstvenom, tako i na kulturnom planu – ukazao je Mladenović.

Podsetio je da je Grad Beograd od 2013. godine potpuno drugačije uredio odnose sa ruskim partnerima.

Beoinfo

– Od tog perioda urađeno je mnogo toga na poboljšanju odnosa. Posebno bih istakao da je mnogo urađeno na kulturnom planu, pre svega podizanjem spomenika i obeležavanjem događaja iz naše zajedničke istorije – naveo je pomoćnik gradonačelnika.

Istakao je da je podignut spomenik ruskim mornarima na Kalemegdanu, koji su prvi dejstvovali protiv napada Austrougarske na Beograd i Srbiju. Takođe je podignut spomenik caru Nikolaju II Romanovu u centru Beograda.

– Vraćena su imena ulicama koje su nazvane po maršalima i generalima koji su oslobađali Beograd 1944. Vođena je opsežna obnova ruskih nekropola i zgrade Ruskog poslanstva koje je stradalo u bombardovanju. Bilo je izuzetno važno povezati Prvi i Drugi svetski rat, kao i sve što nas povezuje kao dva naroda – ukazao je Mladenović.

On je rekao da je Grad Beograd sa Moskvom povratio bratske odnose.

Beonfo

– Naizmenično smo organizovali Dane Beograda u Moskvi i Dane Moskve u Beogradu. Organizovali smo podizanje spomenika Nikolaju Krasnovu, čoveku koji je projektovao i izgradio na desetine zgrada u srpskoj prestonici između dva svetska rata – naveo je Mladenović.

Istakao je i značaj unapređenja saradnje na ekonomskom planu.

– Mi smo kao lokalna samouprava unapredili odnos sa ruskim partnerima putem saradnje sa kompanijama “NIS” i “Lukoil”. Sada pregovaramo sa kompanijom “Sinara” i ruskim železnicama o obnovi beogradskog železničkog čvora – zaključio je Mladenović.

Pročitajte još

U uvodnom delu konferencije učestvovali su i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja Nenad Popović i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Konferenciju su organizovali Međunarodni diskusioni klub “Valdaj” i Ruski dom u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike