Proleće prošlo, a leto uveliko počelo: Neimari još uvek nisu napustili Bulevar patrijarha Pavla

25.06.2021

08:11 >> 08:59

0

Razlozi za produžetak rekonstrukcije ove deonice su opravdani - kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Proleće prošlo, a leto uveliko počelo: Neimari još uvek nisu napustili Bulevar patrijarha Pavla
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Neimari još uvek nisu napustili Bulevar patrijarha Pavla, tačnije deonicu od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, iako je rok za kraj rekonstrukcije bio mart mesec.

Da će proleće doći i proći, kao i da će se uveliko zagaziti u leto, a da obnova i dalje neće biti završena, moglo se zaključiti još zimus.

Kako su za 24sedam objasnili u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, novi rok za završetak radova je početak septembra.

Radovi u Bulevaru patrijarha Pavla još uvek traju, 24sedam/Katarina Mihajlović

– U Bulevaru patrijarha Pavla do sada su najvećim delom izvedeni radovi na polaganju podzemnih instalacija, te je cela ugovorena deonica otvorena za radove na izgradnji saobraćajnih površina i nadzemnih instalacija – rekli su za 24sedam u Direkciji.

Prema njihovim rečima, do sada su na dužini od 1.000 metara urađena oba noseća sloja asfalta i u toku su radovi na polaganju ivičnjaka, betoniranju tramvajske baštice, izradi slivničkih veza i na izgradnji kontaktne mreže.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Do kraja radova preostalo je da se završi polaganje baštenskih i kolovoznih ivičnjaka, betoniranje tramvajske baštice i ugradnja šina, postavljanje stubova i kontaktne mreže, javnog osvetljenja, završni sloj asfalta i obeležavanje saobraćajnice – rekli su u Direkciji.

Razlozi za kašnjenje opravdani?

Razlozi za produžetak, odnosno za potpisivanje aneksa ugovora o izvođenju radova kojim je završetak odložen do 1. septembra, opravdani su, kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

– Sinhron plan i projektna dokumentacija nisu bili usklađeni sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, što je zahtevalo izmeštanje instalacija koje nisu evidentirane projektom – objasnili su u Direkciji.

24sedam/Katarina Mihajlović

Prema njihovim rečima, nepredviđeni poslovi iziskivali su i odlaganje izvođenja pojedinih projektom predviđenih radova, s obzirom na njihovu tehničko-tehnološku povezanost.

– Takođe, organizacija izvođenja radova na vodovodnoj mreži i kišnoj kanalizaciji često je morala da bude korigovana zbog neadekvatnog položaja podzemnih instalacija i obaveze da snabdevanje potrošača vodom bude bez većih prekida – kažu u Direkciji i naglašavaju da je značajno ograničenje u izvođenju radova izazvala pandemija virusa korona.

Izvođač nije obustavljao radove ni u toku vanrednog stanja, ali su se pojavile poteškoće prilikom nabavke materijala zbog umanjenih radnih kapaciteta gotovo svih dobavljača, a i usled zaraze skoro celog kolektiva izvođača, ukazuju u Direkciji.

24sedam/Katarina Mihajlović

Deonica duga dva kilometra

Radovima koji su počeli u kasno leto 2019. obuhvaćena je deonica nešto manja od dva kilometra. Postojeća saobraćajnica proširuje se tako da se dobiju po dve vozne trake u oba smera sa obostranim trotoarima.

Pročitajte još

U sredini će se nalaziti tramvajska pruga postavljena na izdignutoj baštici. Duž trase su predviđena po dva stajališta javnog prevoza – kod Pere Velimirovića i kod železničkog mosta.

Neto vrednost ugovorenih radova je 1,2 milijarde dinara.

Vodeći član grupe izvođača za rekonstrukciju i proširenje Bulevara patrijarha Pavla je “Energoprojekt”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike