Deca Beograda: Anica Dobra - srpska glumica čiji talenat prepoznaju i Nemci

28.06.2021

17:21 >> 07:15

0

Autor: Jovana Vrećo

Još kao tinejdžerka od 1977. do 1981. godine živela je u Frankfurtu, na Majni, gde je išla u srednju školu

Deca Beograda: Anica Dobra - srpska glumica čiji talenat prepoznaju i Nemci
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Glumica Anica Dobra nominovana je nedavno za prestižnu “Nemačku glumačku nagradu”, koja već deset godina predstavlja parametar za kvalitet glumačkog izražaja.

Nominovana je upravo u ovoj kategoriji, za ulogu Lejle u filmskom ostvarenju “Fox in a hole”, u kome se radi o životima mladih ljudi u zatvoru, kao i odnosom sa njihovim novim nastavnikom i novopridošlom zatvorenicom, koja je u isto vreme i zatvorenica svog tela.

Rođena je 3. juna 1963. godine u Beogradu.

Pored toga što glumi u filmovima i pozorišnim predstavama, često se pojavljuje upravo na nemačkoj filmskoj sceni gde uživa veliku popularnost. Još kao tinejdžerka od 1977. do 1981. godine živela je u Frankfurtu, na Majni, gde je išla u srednju školu.

ATA Images/Antonio Ahel

Nedugo potom se vratila u Srbiju i upisala Akademiju dramskih umetnosti, koju je završila 1987. godine.

Emir Kusturica je uspeo da je ubedi da bude predsednica žirija filmskog festivala “Kustendorf”. Nastupa u Zvezdari teatru i Ateljeu 212 koje smatra svojim matičnim pozorištem.

Svoj privatni život je veoma uspešno krila od očiju javnosti. Jedino se zna da je u braku sa Miodragom Sovtićem, kao i da sa njim ima ćerku Minu, koja se takođe bavi glumom.

Filmovi i nagrade

Kroz filmove, kako strane, tako i domaće, pokazala je svoje glumačko umeće. Tako smo je gledali kao Evicu u “Pokondirenoj tikvi”, Olgicu u “Već viđeno”, Lili u “Balkan Eskpres 2”, Barbaru u “Kako je propao rokenrol”, Lunu u “Crnom bombarderu”, Anicu u “Ženi sa slomljenim nosem”, ali i kao Zoranovu majku u filmu “Tito i ja”…

Snimala je takođe i domaće filmove kao što su: “Ivanov”, “Život radnika”, Život sa stricem”, “Sabirni centar”, “Metla bez drške”, ali i strane – “Wildfeuer“, “Nie im Leben“, “5 Zimmer, Kűche, Bad”…

Pročitajte još:

Za svoj talenat, Anica Dobra je tokom godina bila višestruko nagrađivana. Tako je dobila “Zlatnu Arenu” za film “Već viđeno”, “Zlatnog ćurana” na danima komedije u Jagodini, nagradu “Zoran Radmilović”, “Sterijinu nagradu”, nagradu za glumicu godine za uloge Lune u “Crnom bombarderu”, Povelju za izuzetnu žensku ulogu u filmu “Klopka”, nagradu za najbolju glumicu na francuskom festivalu u Monpeljeu….

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike