"Nemamo čime da se kupamo i veš da peremo - gore je nego u ratnom stanju": Vrčinci više od 10 dana bez vode (FOTO+VIDEO)

28.06.2021

17:30 >> 20:26

0

Reporteri 24sedam otišli su u Vrčin kako bi na licu mesta videli kakva je situacija

"Nemamo čime da se kupamo i veš da peremo - gore je nego u ratnom stanju": Vrčinci više od 10 dana bez vode (FOTO+VIDEO)
Copyright 24sedam/Lj.S.

“Nemamo vode za umivanje, tuširanje, pranje veša, ali ni za kuvanje kafe i spremanje ručka”, rekli su, za 24sedam, besni građani gročanskog naselja Vrčin povodom višednevnog prekida u vodosnabdevanju.

Reporteri 24sedam otišli su u Vrčin kako bi na licu mesta videli kakva je situacija. Meštani su rekli da je problem sa vodom višedecenijski, međutim, ove godine “kap je prelila čašu” jer su im u “Vodovodu” uveli restrikcije na duži vremenski period, tačnije, više od 10 dana su im suve česme.

Centar Vrčina, 24sedam/Lj. S.

– Vode nemamo skoro mesec dana svaki dan, dok prošle godine nismo imali vodu od aprila pa do jeseni. Navodno, razlog je nenamenska potrošnja, jer ljudi zalivaju svoje bašte. Prođite kroz Vrčin, retko ko se bavi poljoprivredom, izuzetno retko. Ovo je višedecenijski problem – objasnila je za 24sedam jedna Vrčinka.

Ona dodaje da stanovnici u njenom delu naselja Donja mala imaju sreće, jer tačno znaju kad neće imati vodu – od 12 do 19 sati, pa od 19 do 23 sata, dok su oni koji žive u ostatku Vrčina, posebno u centru i Ramnici, u najtežoj situaciji, jer su im česme suve non-stop.

– Takav režim restrikcija nam diktira kada ćemo prati veš, kojim danima ćemo kuvati, i šta, jer znate da kad sudovi dugo odstoje na ovoj temperaturi, onda počinju neprijatno da se osećaju. Ja imam malu decu koja, prirodno, moraju da izađu napolje i da se igraju, ali se ona i isprljaju, onako dobrano. Takođe, treniraju skoro svaki dan. Onda ih suprug i ja polivamo prethodno natočenom vodom kako bi deca čista legla u krevet. Ovakva situacija nas veoma remeti u svakodnevnom životu – kaže nezadovoljna sugrađanka.

“Jedan balon punim sat vremena”

Baloni sa vodom ispred frizerskog salona, 24sedam/Lj. S.

Prema rečima Vrčinke Marine Mitrić, u “Vodovodu” su im rekli da će do kraja godine problem s vodom biti rešen, međutim, kako dodaje, to su zasad samo obećanja.

– Još 2015. su nam obećali da će Vrčin dobiti stalno vodosnabdevanje, ali to se nije desilo. Priču o tome ponovo su pokrenuli ove godine. U centru je najgore, a čak i kada voda dođe, to obično bude na dva-tri sata i pritisak je jako slab. Doveli su nas do potpunog kolapsa – besna je Mitrićeva.

Vrčinci se snalaze, 24sedam/Lj. S.

Takođe, reporteri 24sedam obišli su i jedan frizerski salon, koji je smešten u samom centru.

– Pošto ja kod kuće imam vodu, u balonima je donosim do salona, koji je udaljen četiri kilometra, jer moram da radim. Uspela sam da dva puta za 10 dana napunim balone – objašnjava frizerka za 24sedam.

“Plaćamo račune, a vodu nemamo”

24sedam/Lj. S.

– Zamislite situaciju gde u kućama živi star čovek ili dete, pa ne možeš vlažnim maramicama da ih brišeš po ceo dan. Kada mi dođe unuče, duša me boli kad jer nemam čime da ga okupam, pa onda na šporetu grejem vodu, kako bih ga makar malo očistila – navodi za 24sedam sugrađanka Stana Savić.

Pročitajte još

Savićeva ističe da je situacija u Vrčinu žalosna, pogotovo jer pandemija koronavirusa i dalje vlada.

– Korona je, a mi nemamo čime ruke da operemo. Problem sa vodom je višegodišnji, ali sada je “kap prelila času”, jer nije humano da na visokim temperaturama nemamo čime da se istuširamo – kaže ona.

Vrčinka dodaje da joj četiri zavese stoje na terasi oko 20 dana, jer kako je rekla, ne mogu da stignu na red da ih opere.

– Prioritet su mi majice, pantalone, donji veš… Krpe više i ne koristim, jer ne mogu da ih operem, počela sam da koristim ubruse – rekla je sugrađanka.

Vrčinka ističe da svakog meseca uredno plaća vodu, ali joj nije jasno zbog čega to radi kada je nema.

“Gore nego u ratnom stanju”

– Kad treba da se istuširaš vode nemaš. Ne možeš da natočiš vodu ni za kafu, situacija je gora nego u ratnom stanju. Peškire kvasimo vodom iz balona, pa se tako peremo, ali to je van pameti – ističe jedna meštanka.

Sugrađanka dodaje da se za 10 dana tuširala dva puta, kao i da je tada voda došla na samo dva sata.

– Nemamo vode ni za lek da popijemo – zaključuje ona.

Predsednik GO Grocka: Obezbeđene su četiri cisterne

Predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić, Printscreen/YouTube

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić rekao je da su stigle četiri cisterne sa vodom za piće koje će obilaziti delove Vrčina.

– Pregovaramo trenutno sa jednim privatnim vodovodom kako bismo premostili nedostatak vode u ovom delu opštine, dok se trajno ne reši problem vodosnabdevanja izgradnjom sistema Makiš-Mladenovac u martu sledeće godine – kazao je Pantelić.

On je naveo da taj privatni vodovod pokriva oko 300 domaćinstava, a pošto postoji još jedan bunar potrebno je da Gradski zavod za zaštitu zdravlja da odobrenje da se on stavi u funkciju, dodavši da očekuje da će u toku dana dobiti tu informaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike