Zamena stabala u centru grada: Trg republike krasiće platani visoki 10 metara

15.12.2020

12:07

0

Autor: Lj. S.

Tokom naredne nedelje nastaviće se sadnja i ispred TC Staklenac

Zamena stabala u centru grada: Trg republike krasiće platani visoki 10 metara
Beoinfo

Radovi na zameni stabala na Trgu republike i na površini ispred TC “Staklenac” počinju sutra sklopu redovnih aktivnosti koje sprovodi javno komunalno preduzeće “Zelenilo Beograd”.

U Beogradu je ove godine zamenjeno oko 230 stabala, a pojedina stabla vrste gorski javor, koja su prethodno bila zasađena na Trgu republike, biće izvađena, te će na njihovo mesto biće zasađene visokokvalitetne sadnice platana visine 10 metara.

Sadnice je “Zelenilo” nabavilo tokom jeseni kako bi na centralnom trgu bila zasađena ova kvalitetna stabla velike visine.

– Na ovaj način, rekonstruisani Trg republike dobiće ujednačen izgled po pitanju vrste drveća koje će ga krasiti, čime će estetski doživljaj biti unapređen. Krošnje ovih stabala moći će da se orezuju posebnom tehnikom i da se oblikuju na različite načine kako se to radi na velikim trgovima u svetskim metropolama. Na Trgu republike će biti zasađeno ukupno dvanaest stabala platana. Sadnice gorskog javora, koje su u dobrom stanju, biće presađene na druge lokacije u gradu – saopštilo je ovo komunalno preduzeće.

Pročitajte još: Stanari blokova 70 i 70a složni: Zasadili 388 sadnica na Savskom keju – za vazduh koji udišemo (FOTO)

Po završetku sadnje na Trgu Republike, tokom naredne nedelje će se nastaviti sadnja novih sadnica i na površini ispred Tržnog centra „Staklenac”, gde će, umesto lipa, biti zasađene sadnice jasena, njih ukupno devet.

Kvalitetne sadnice platana i jasena „školovane” su u rasadniku i već su dostigle zavidne dimenzije. Zbog toga će nova stabla u veoma kratkom vremenskom periodu po sadnji dati estetski efekat ulepšavanjem gradskog pejzaža i ostvarivati sve ekološke funkcije koje vrši zelenilo u gradskim sredinama – zaštita od buke, prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, ublažavanje temperaturnih ekstrema i regulacija mikroklime Trga republike, ublažavanje udara vetrova i slično.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti