Rešena misterija: Stvorenje koje je uplašilo kupače na Adi Ciganliji zovu "glavonja"! Otkriveno da li je opasno! (VIDEO)

04.07.2021

07:42 >> 08:24

0

Autor: J.B.O.

Može da teži i oko 15 kilograma

Rešena misterija: Stvorenje koje je uplašilo kupače na Adi Ciganliji zovu "glavonja"! Otkriveno da li je opasno! (VIDEO)
Copyright Printscreen/ Twitter, (beo)gradjanka

Snimak koji je jedna dama posetilac Ade Ciganlije napravila juče kružio je društvenim mrežama, a završio i u brojnim medijima. Uprkos napisima, nije, naravno, u pitanju ni ajkula, ni nekakav monstrum, već vrsta ribe česta u jezerima i ribnjacima.

Može da teži i oko 15 kilograma, a nadimak joj je “glavonja”, piše Mondo.

Zove se tolstolobik, i onaj koji je na Adi viđen najverovatnije je odrasla jedinka sivog tolstolobika, ili velikoglavog šarana, kako se još naziva, pliva blizu površine i hrani se planktonima. Nije “konkurencija” ni drugim ribama za hranu, a za ljude je potpuno bezopasan.

Tolstolobik je riba iz grupe šarana, srebrnastih bokova a tamnosivih leđa. Glava mu je specifična i velika zbog čega je i dobio nadimak “glavonja”. Naziv tolstolobik poštiče iz ruskog jezika (tolstij lob znači na ruskom debelo čelo). Poreklo mu je iz severnoistočne Azije, sa sliva reke Amur.

Pročitajte još:

Postoje dve vrste tolstolobika: sivi tolstolobik (Hypophthalmichthys nobulus) i beli tolstolobik (Hypophthalmichthys molitrix). Ove vrste se više razlikuju po boji nego po anatomiji, a zanimljivo je da se te dve vrste ne mešaju prilikom parenja u prirodnim uslovima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike