U novom ruhu: Obnovljen spomenik knezu Mihailu Obrenoviću na Košutnjaku

30.12.2020

12:00 >> 12:15

0

Vrednost dosadašnjih radova je oko dva miliona dinara, a uređivanje celog prostora će koštati oko četiri miliona dinara - naveo je zamenik gradonačelnika

U novom ruhu: Obnovljen spomenik knezu Mihailu Obrenoviću na Košutnjaku
Copyright Foto: Beoinfo

Spomenik kneza Mihaila Obrenovića na Košutnjaku restaurirao je Zavod za zaštitu spomenika kulture, te je sada potpuno obnovljen kamen, a zid koji se gotovo obrušio sada je vraćen i stabilizovan. Takože, vraćene su i metalne ograde i posebno je sačuvana ograda koja obeležava mesto na kome je ubijen srpski knez.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas mesto ubistva kneza Mihaila i tom prilikom istakao je da će Grad Beograd uložiti oko 50 hiljada evra za obnovu spomenika i pokazati kako se odnosi prema svojoj istoriji.

– Kada sam ovde 10. juna položio venac zatekao sam potpuno devastiran i razrušen spomenik, a ovom mestu nije bilo moguće prići. Sramota je što smo se tako odnosili prema mestu na kome je ubijen jedan od naših najznačajnijih vladara 19. veka – pojasnio je Vesić.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, u sledećoj fazi je urađen i proširen parking, a tokom proleća će JP “Srbijašume” uraditi stepenice i postaviti klupe za sedenje.

– Čitav ovaj prostor biće oplemenjen tako da će sada posetioci moći da dolaze. Osim toga, postavili smo i tablu kako bi se ljudi koji dolaze upoznali sa životom jednog od naših najznačajnijih vladara. Ovo je način na koji mi čuvamo svoje spomenike i kako se odnosimo prema istoriji. Sramotno je što je spomenik bio razrušen, što je jedan deo ograde, koja obeležava mesto ubistva Mihaila Obrenovića, bio ukraden. Tri strane ograde su sačuvane u “Srbijašumama”, a jednu smo morali da obnovimo – zaključio je Vesić.

“Vrednost dosadašnjih radova je oko dva miliona dinara, a uređivanje celog prostora će koštati oko četiri miliona dinara”, naveo je zamenik gradonačelnika.

Šta je sve urađeno?

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je Projekat sanacije i restauracije spomen-obeležja, u okviru kojeg je urađena restauracija kamenih zidova i stubova koja je podrazumevala pranje i čišćenje kamena, čišćenje spojnica i fugovanje, rekonstrukciju kamenog stepeništa na ulazu, kao i drenažu tla unutar spomen-obeležja.

Foto: Beoinfo

Izvršena je i stabilizacija i vraćanje istočnog zida u prvobitni vertikalni položaj zajedno sa stubovima. Nakon svih ovih radova na kamenu je urađena i konsolidacija premazom koji ima i funkciju zaštite od grafita i njegovog daljeg propadanja.

Lanci od kovanog gvožđa i metalna ograda su takođe obnovljeni, delovi koji su nedostajali i dotrajali su zamenjeni po uzoru na postojeće, odnosno prema detaljima iz arhivske dokumentacije.

Pročitajte još:

Spomen-obeležje na mestu ubistva kneza Mihaila u Košutnjaku ima kulturno-istorijsku vrednost kao memorijalni prostor namenjen istaknutom ličnostima iz nacionalne istorije.

Nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine “Topčider” koja predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike