Obnova bisera arhitekture: Raspisan tender za projekat rekonstrukcije komande vazduhoplovstva u Zemunu

12.07.2021

10:12 >> 10:40

0

Obnova bisera arhitekture: Raspisan tender za projekat rekonstrukcije komande vazduhoplovstva u Zemunu
Copyright Foto: Wikipedia

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je tender za projekat rekonstrukcije zgrade Komande vazduhoplovstva u Zemunu, koja je oštećena u NATO agresiji, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi, naveo da će do 4. avgusta biti poznato koja će kompanija za Grad Beograd izraditi projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ovog zdanja koje uživa status spomenika kulture.

– Zgrada Komande vazduhoplovstva, površine 15.000 kvadrata, sagrađena je 1936. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, na mestu zgrada nekadašnje Vojne komande u Zemunu. Predstavlja jedno od najoriginalnijih dela arhitekte Brašovana i značajno delo jugoslovenske moderne u periodu između dva svetska rata – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Vesić je rekao da je naša sramota što ova “divna zgrada, koja se nalazi u centru Zemuna, nije obnovljena”.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić Tanjug/Jadranka Ilić

– Od bombardovanja Komande prošle su 22 godine i da smo svake godine obnavljali 600 metara kvadratnih već bi je obnovili. Ali, nismo. Ova zgrada nije u nadležnosti Grada, ali je biser srpske arhitekture i nismo više mogli da je gledamo neobnovljenu. Zavod za zaštitu spomenika već je uradio projekat statike koji je pokazao da zgrada može da se obnovi. Kada završimo projekat rekonstrukcije država će, konačno, moći da obnovi ovu zgradu – kazao je Vesić.

U planu je restauracija ili zamena stolarije i bravarije, sanacija fasade, termička i hidroizolacija tavanice i krova, oluka i gromobranske instalacije, termička izolacija plafona podruma, saniranje svih zidova u prostorijama u objektu, adaptacija sanitarnih čvorova i zamena podnih obloga, kao i izrada elaborata energetske efikasnosti i intervencije na elektroenergetskim, telekomunikacionim signalnima i termotehničkim instalacijama.

Vrednost tendera je 18,2 miliona dinara, a rok za predaju prijava je 4. avgust ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike